Låt dem dricka kaffe

Politik2011-02-25 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Tre koppar kaffe per dag - sedan tar det stopp. Den som vill ha påtår får avstå från kaffet vid någon annan tidpunkt på dagen. De reglerna gäller sedan en tid tillbaka på äldreboendet Ekegården i Hässleholm, rapporterade Norra Skåne i onsdags.

Ransoneringen är skamlig, konstaterar en av de anställda, som undrar om personalen ska gå över till att servera vatten.

De ansvariga i Hässleholms kommun reagerade snabbt på nyheten. I ett gemensamt pressmeddelande skriver förvaltningschefen i omsorgen och kommunens kostchef att uppgifterna inte stämmer: "Det är inte acceptabelt att ransonera kaffet till de äldre."

Ändå lär de anställda på Ekegården få snåla med kaffet i ytterligare några veckor. Enligt enhetschefen Lisbeth Grip har kaffebeställningarna dragits ned under en försöksperiod efter att centralköket klagat över hög förbrukning.

Hela frågan kan verka som en petitess. Vad gör väl det om kaffedrickandet begränsas, om de äldre får god mat, bra vård och har det trivsamt?

Men bråket om kaffet i Hässleholm är symptomatiskt för problemen inom äldrevården. Personalen lider ofta av detaljstyrning och omöjliga krav - på Ekegården känner de anställda att de inte ens har makten över kaffekokandet. Och de äldre själva är ofta maktlösa när det gäller deras egen vardag: om kafferansonen dras ner kan de inte göra något åt saken.

Nyheten visar att det behövs fler alternativ inom äldreomsorgen - och en mer nyanserad syn på åldrande. Det borde vara en självklarhet att få dricka kaffe och äta onyttigheter, ha sovmorgnar och sena kvällar, även när man är över 80 år. Att bli äldre betyder inte att man förlorar sin smak eller sin personlighet.