Låt Gotsam rädda liv!

Politik2007-06-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Gotsam är utan överdrift Sveriges bästa myndighetssamverkan för krishantering. Projektet som pågått i snart sju år, har byggt upp en vardagssamverkan mellan de krishanterande myndigheterna på Gotland, som är mycket effektivt. Polisen, Kustbevakningen, kommunen, länsstyrelsen, Sjöfartsverket och försvaret samverkar i vardagen med informationsutbyte, beredskapsplanering och när det smäller, krishanteringen i praktiken.
På många håll i landet var det kaos när fågelinfluensen hotade. På Gotland var det tack vare Gotsam ett välplanerat lugn. Grunderna för Gotsams enorma framgång är vardagssamverkan. De samverkande myndighetspersonerna behöver inte börja med att lägga fram visitkorten och bygga broar. Broarna är redan byggda och körbara och ansvariga personer känner tillit och fortroende för varandra och myndigheternas kompetenser och ansvar.
Försöksperioden med särskilda pengar tar slut vid utgången av 2008. Regeringen, de centrala myndigheterna kan och vill inte bekosta en permanentning av Gotsam. Sedan förra året finns en lag 2006:544, som lägger ansvaret för samordningen av krishanterarna på kommunerna och länsstyrelsen. Den lagen ger tydligt ansvar åt Gotlands kommun och länsstyrelsen att driva Gotsam vidare. För tre-fyra miljoner kronor om året kan kommunen och länsstyrelsens säkra Sverige bästa krishanteringssamverkan och rädda många liv genom effektiv krishantering.
Juridiskt och politiskt ligger bollen för att permanenta Gotsam alltså hos kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius och landshövding Marianne Samuelsson. Om de tar sitt ansvar och inser att förutom att det är Sveriges effektivaste myndighetssamverkan för krishantering, så kan Gotsam stärka varumärket Gotland genom att vi har en säkerhetsmodell för hela Sverige och Östersjöområdet att ta efter.
Idag pågår något som kan kallas pyspunka på Gotsam. Ingen vill ta ansvar för en fortsättning och det pratas om att ta de goda bitarna från Gotsam till andra myndigheter. Men det är som att plocka isär klockan och tro att den kan fungera i delar. Den stora framgången med Gotsam är just vardagssamverkan mellan krishanterande myndigheterna i neutrala lokaler. De har under fem intensiva samverkansår byggt upp förtroendefulla samverkanssystem, talar samma språk, säger någon katastrof vet alla vad det innebär. Gotsam har ett informationsutbyte och en beredskapsplanering, som om regeringen hade haft detsamma vid tsunamin, så hade insatserna kommit igång direkt.
Ytterst har alltså kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius och landshövding Marianne Samuelsson huvudansvaret för att Gotsam permanentas. Det är den bästa vardagssamverkan myndigheterna emellan för krishantering, som finns i landet. De två måste bestämma sig om de ska ge Gotland och Östersjöregionen den trygghet som ett permanent och utbyggt Gotsam ger. Eller om de ska skrota Gotsam, bygga upp nya och dyrare krishanteringssystem, som kommer att kosta människoliv på grund av ineffektivitet i krishanteringen. Vi får inget bättre och mer kostnadseffektivt krishanteringssystem på Gotland än Gotsam. Ytterst handlar det om att rädda människoliv.