Låt historien vara en sköld -inte ett svärd

Politik2010-07-22 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Idag är det årsdagen då Valdemar Atterdag landsteg med sina soldater på ön. Året det var 1361. Fem dagar senare skulle bönderna falla utanför ringmuren och den danska kungen kunde sedan inleda förhandlingarna med borgarna i Visby.
Om jag kommer ihåg historien rätt så kunde inte bönderna och borgarna bilda ett samlat försvar och det skulle bli deras fall. Brandbeskattningen ses också som en av orsakerna till att öns storhetstid slutade.

I denna ledare eller ledaren om fem dagar skulle jag kunna dra paralleller mellan det som hände 1361 och vår samtid. Koppla den historiska händelsen till betydelsen av ett starkt försvar, vilket jag tycker är viktigt. Jag skulle kunna måla ryssen på väggen och göra liknelser mellan den danska kungen och Kreml. Kanske skulle jag valt att likna den rödgröna politiken med en brandbeskattning? Vilket vore att ta i överkant, möjligen vänstern undantagen.
Nej. Jag tänker inte låta något som skedde för snart 700 år sedan utgöra ett slagträ i den politiska debatten. 1961 är okej, men inte 1361.
Av historien finner vi mycket symbolik och omtolkningar sker ofta för att passa vår samtid.
Vi har tolkat vikingen som både ädel barbar och en brobyggande handelsman. Sanningen den hittar vi nog, någonstans där mitt i mellan.
Historia kan också användas som ett farligt vapen i kampen för den politiska viljan. Många exempel går att finna under vår stormaktstid. En hel del obehagliga exempel finner vi också internationellt.

Vi får inte glömma det berikande i att studera historien. Inte bara lär vi oss mer om människorna på den tiden, vi drar också lärdom om oss själva idag.
Vi lär oss av misstagen. Eller hur var det nu. Jag kommer fortfarande ihåg vad professorn sade under en föreläsning i Uppsala när han citerade Friedrich Hegels ord "historien lär oss att vi inget lärt av historien."
Erkännes, han var lite av den bittra varianten den farbrorn. Helt rätt har inte. Vi har lärt oss mycket, men än har vi kvar att lära.