Jag tror att Pigge Werkelin har helt rätt i sin beskrivning av den nordiska redarbranschen. De har delat upp marknaden mellan sig och därför ger sig ingen in på Gotlandbolagets marknad och lägger anbud på färjetrafiken.
Det är nog en helt korrekt beskrivning och därför har Trafikverket bara en väg för att få fler att lägga anbud, nämligen att gå ut i Europa. Eller strunta i anbuden och satsa på statliga båtar.
Jag kan också instämma i hyllningarna av Eric D Nilssons enorma förmåga. Han har genom sin kraft och position genom åren lyckats förhandla till sig för rederiet otroligt bra avtal med staten. Och det senaste avtalet var frånsett statens smitning från halva oljeprishöjningarna ett bra avtal även för gotlänningarna. Dagens färjetrafik har bara två fel, för höga priser för resenärer och frakt och de stora koldioxidutsläppen.
Jag har funderat på det Pigge Werkelin skrev i sitt förra inlägg om avskrivningstiderna för fartygen. Om Gotlandbolaget, som hyr ut fartygen till dotterbolaget Destination Gotland, hade 30 års avskrivning istället för 10 år, så skulle hyran för båtarna bli lägre och biljett- och fraktpriser skulle kunna vara lägre. Avtalet förbjuder inte rederiet att sänka priserna.
Pigge Werkelin har de senaste åren förtvivlat ropat efter en stark ledare på Gotland. Han lyfter fram Eric D Nilsson och Bengan Johansson. Jo, de är kanske bra ledare, men de är ju inte alls utmanade, som öns politiker hela tiden är. De två är ohotade i makt och ledarskap. Medan alla politiska ledare på Gotland ständigt utmanas och ifrågasätts och måste vinna val vart fjärde år.
Ett starkt ledarskap kräver speciella personliga egenskaper, men också ett starkt mandat. Sven-Erik Bucht (S) i Haparanda och Héctor Vallejos (S) från Munkfors hade egen politisk majoritet i sina kommuner. Då är det lättare att vara en stark ledare än när man ska kompromissa med koalitionspartier med olika intressen, som på Gotland. Det går inte att komma ifrån att starka ledare måste ha en majoritet bakom sig. För jag utgår ifrån att Pigge Werkelin inte vill införa diktatur på Gotland.
Problemen i en annars bra färjetrafik är prisnivån och utsläppen. Kan de Gotländska ståndpunkterna bota detta? Eller behövs plan B?