Ledarskapet är otydligt

Politik2005-04-27 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Resultaträkningen för Gotlands kommun slutar på minus 20 miljoner kronor och 2004 är ett förlorat år för Gotland. Bokslutet visar fortsatt stora underskott trots stora reavinster i samband med fastighetsförsäljningar med plus 57 miljoner samt minskade finanskostnader med 29 miljoner, som till stor del beror på det mycket låga ränteläget just nu.
Dessa stora tillskott i form av reavinster och räntenetto uppväger mer än väl förlorade skatteintäkter och minskade statsbidrag. Trots detta har inte kommunledningen med Jan Lundgren i spetsen lyckats nå en ekonomi i balans.
Är det vad socialdemokraterna menar med handlingskraft och tydligt ledarskap?

Alarmerande utveckling
Det mest alarmerande i kommunens bokslut är nämndernas utveckling. Om vi utgår från 2002 redovisade nämnderna då totalt en positiv budgetavvikelse på 11 miljoner sedan dess har utvecklingen av nämndernas resultat försämrats avsevärt.
Problemet i kommunens ekonomi är framförallt de stora underskotten i social- och omsorgsnämnden (53,3 miljoner) och hälso- och sjukvårdsnämnden (21 miljoner) under ledning av de socialdemokratiska kommunalråden Björn Jansson och Åke Svensson.

Tydligt politiskt ledarskap?
En reflektion efter fullmäktigesammanträdet är att nu när Jan Lundgren och socialdemokraterna är i majoritet anser de inte att man skall prata så mycket om tydligt politiskt ledarskap.
Varför det? Det är väl minst lika viktigt nu som under förra mandatperioden, eller&

Tingsbrogårdens äldreboende
Efter sommaren är det dags att flytta tillbaka verksamheten som tillfälligt bedrivits vid Tallbacken i Follingbo under byggtiden. Planeringen är 32 platser i särskilt boende för äldre och de som idag bor vid Tallbacken i Follingbo är lovade att få flytta med tillbaka till Bro när ombyggnaden är klar. Nu har jag dock hört att det även planeras för annan verksamhet som skall flytta in i Tingsbrogårdens lokaler eftersom det inte finns behov av så många platser i särskilt boende.
Är det sant? Innebär det att alla som idag bor i Follingbo inte får flytta med till Tingsbrogården i Bro?

Regeringens löftesbrott
Hur skall vi gotlänningar kunna lita på regeringens löften efter beslutet att lägga ned FMLOG:s verksamhet på Gotland? Regeringens utsände Thomas Östros lovade i september ifjol att arbetstillfällena skulle vara kvar på Gotland. Därefter har Ulrica Messing varit i Boden och givit löften om samma jobb.
Hela hanteringen av FMLOG:s framtid har skötts på ett bedrövligt sätt och är ett stort bevis på dåligt politiskt ledarskap från socialdemokraterna!

Vad får vi istället?
Av regionalpolitiska skäl skall jobben vid FMLOG flyttas till Boden. Av regionalpolitiska skäl skall ersättningsjobb för P 18 flyttas till Gotland.
Men, vad får Gotland som ersättning för de 65 jobben vid FMLOG? Vem agerar för Gotlands bästa?

Fagning
På våren tillhör det att vi städar upp och gör fint i våra trädgårdar, men också i alla våra natursköna gotländska ängen. Mycket av dagens ängsvård sköts av ideella krafter genom föreningar som fagar ängena nu på våren och sedan håller slåtter i sommar.
I lördags var vi en liten, men tapper, skara som jobbade när Lokrume hembygdsförening hade fagningsdag i Mörby änge. En naturskön plats i direkt anslutning till väg 148.
För övrigt anser jag att det kommunala vägunderhållet skall bibehållas på alla enskilda vägar, annars kanske vägen till just ditt änge eller smultronställe blir avstängd med skylten "enskild väg - fordonstrafik förbjuden"