Liberaliseringar i byggandet

Politik2010-03-19 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Äntligen ska det gå fortare att få bygglov. På torsdagen presenterades en proposition om en ny plan- och bygglag, signerad den centerpartistiske miljöministern Anders Carlgren.
Den största nyheten är att det från ansökningsdagen inte ska behöva ta längre än tio veckor innan man ska ha fått ett beslut - avslag eller bifall - på en ansökan om bygglov. Hittills har dessa, precis som alla andra ärenden, kunnat begravas i den kommunala byråkratin och den enskilde har varit hänvisad till kommunernas tidsmässiga godtycke. Någon möjlighet att tvinga fram ett beslut från kommunerna verkar förvisso inte komma med lagen, men det är en förbättring att det i alla fall finns en tidsram som kommunerna ska hålla sig till.

Bättre hade varit om den som inte fått sitt beslut inom utsatt tid automatiskt hade fått ett överklagningsbart avslagsbeslut. Då hade han eller hon genast kunnat överklaga och därmed fått tillgång till rättsmedel för sin sak.
Nu öppnas inte den möjligheten, men väl möjlighet att JO-anmäla kommuner som inte håller tiderna och en konkret tid som granskande medier kan peka på om byråkratin mal för långsamt.

En fara med denna typ av reformer på ett visst område är dock att andra områden blir lidande. Om kommunerna inte tvingas att generellt handlägga alla mål snabbare finns det risk att man prioriterar resurserna så att andra ärenden, där tidskrav inte finns, kommer att ta längre tid. Därför hade det varit bättre med en generell reglering som gav medborgarna samma rättigheter i alla ärenden som kommunerna handlägger.

En annan viktig reform är att bygglov nu ska vinna laga kraft. I dag gör de inte det, vilket innebär att en granne kan komma dragandes med exempelvis ett formfel många år efter att ett hus byggts och kräva att det rivs. Det kan ge en onödig osäkerhet och bli en potentiell konfliktkälla mellan grannar. Förhoppningsvis innehåller det slutliga förslaget möjligheter för den vars rätt kränkts i en bygglovsprocess att i istället få ersättning från kommunen, så att man inte i ambitionen att stärka någons rätt glömt avvägningen mot andra parter.

I tider då Centerpartiets opinionskurva har pekat nedåt är det mycket viktigt att partiet kan presentera populära reformer. I dessa frågor ligger man helt rätt, man följer tidsandan av att stärka enskildas rättigheter mot det offentliga. Likaså visar liberaliseringarna att man anknyter till det idéhistoriska arv från bonderörelsen som dagens centerparti har sprungit ur.

Även om partiledarens insatser för att underlätta för företagandet ifrågasatts på senare tid så visar reformer som dessa att partiet lika fullt tar sitt återfunna liberaliseringskall på allvar. Insatser under denna mandatperiod är förvisso inte nog för att vinna nästa val, för det krävs även framåtsyftande visioner. Men för att de ska ha trovärdighet behöver de kunna kommuniceras till väljarna utifrån en solid grund av levererade reformer. Där passar snabbare bygglov som hand i handske.