Lika möjligheter - inte lika peng

Politik2005-07-05 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Skolfrågorna är viktigast för väljarna konstaterade lärarnas fackliga organisationer på ett seminarium igår. Skolminister Ibrahim Baylan och moderatledaren Fredrik Reinfeldt skulle klargöra vilka alternativen är för skolpolitiken. Tyvärr blev det inte många klargöranden om hur en borgerlig skolpolitik ser ut. Vi får vänta till jul då de borgerligas utbildningspolitiska grupp är klar.
Det vi vet är att de borgerliga vill införa en skolpeng. En summa pengar som följer eleven. Det kan låta rimligt, men konsekvensen blir en omfördelning från resurssvaga skolor till resursstarka skolor.
Det finns områden där skolan kostar mer eftersom eleverna inte har samma förutsättningar. Eleverna på skolor i segregerade områden med stora sociala problem behöver mer resurser än andra eleverna. Skolorna behöver mer pengar för att ge eleverna samma möjligheter som alla andra.
Behöriga lärare är en förutsättning för att kunna garantera eleverna en bra utbildning. För att kunna höja statusen på läraryrket vill lärarfacken ha en auktorisering av läraryrket. Det är inte vem som helst som kan gå in och arbeta som lärare. Det krävs lång utbildning för att lärarna ska kunna göra ett bra arbete, eleverna utvecklas och få tillräckliga kunskaper. Igår sade Baylan också att han kunde vara med och tillsätta en utredning om auktorisering av läraryrket. Baylan måste se till att en sådan utredning tillsätts omedelbart.
Ibrahim Baylan kämpar i motvind, bara 30 procent av väljarna har förtroende för regeringens skolpolitik. Baylan måste se till att de löften som finns måste bli verklighet, fler behöriga lärare i skolan, satsningar på de yrkesförberedande programmen och en ny lärlingsutbildning. I höst måste man också se till att komma överens med miljöpartiet om den nya skollagen.
Reinfeldt hade rätt om en sak i gårdagens debatt, det behövs större pedagogisk frihet i skolorna. Det är otroligt att inte den kommunala skolan har kommit längre när det gäller att prova nya pedagogiska metoder och sätt att undervisa. Nya pedagogiska grepp betyder inte att man måste frångå läroplan och kursplaner. Alla elever behöver ha samma kunskaper och samma möjligheter med sig när de går från den obligatoriska skolan, men de behöver inte lära sig på samma sätt. Skolorna behöver rektorer som kan vara pedagogiska ledare, inte bara administrera skolan.
Den borgerliga skolpolitiken tycks än så länge bara innehålla det dåliga förslaget med skolpeng. Den socialdemokratiska skolpolitiken vilar på grundtanken att alla elever ska ha samma kunskaper och möjligheter med sig när de lämnar skolan. Det är en viktig princip som vi måste fortsätta bejaka med hjälp av behöriga lärare och ett pedagogiskt nytänk.