Lika skatt för alla bolag

Politik2012-05-16 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är inte företags hot om utlandsflytt som ska utforma skattesystemet. Vi behöver inte mer särregleringar och expertskatter för vissa branscher utan lägre skatt för alla.

Lagom till morgonkaffet i måndags sände P1 morgon ett inslag om att länder inom och utom EU konkurrerar med varandra om företagens investeringar. Det som antas styra investeringsviljan är huvudsakligen skattereglerna. Femte EU-landet ut att göra skattesystemet mer attraktivt är Storbritannien som sänker skatterna för bolag med inkomster från patent.

Det är i princip ett lockrop som fungerar bäst på läkemedelsindustrin. Den lever ju på upphovsrätten till sina framforskade läkemedel.

Som ett svar på ropet fick Storbritannien en investering i mångmiljardklassen av läkemedelsjätten GlaxoSmithKlein medan AstraZeneca flyttade sin forskning från Södertälje till huvudsakligen USA och Storbritannien och Sverige.

Hade vi kunnat locka AstraZeneca att stanna kvar om företaget fått rabatt på skatten?

Det är mot den bakgrunden bland andra Svenskt Näringsliv lyft frågan om att ge vissa branscher och bolag någon form av skatterabatt. Och det kan ju vara ett sätt att locka hit företag, men det är något problematiskt med den här typen av riktade skattesänkningar eller andra företagsspecifika investeringar och stöd från samhällets sida.

Varför ska en del företag och deras ägare gynnas av specialregler som utformats enkom för dem, medan andra företag snällt ska betala ordinarie taxa?

Det är ett problem att Sverige inte kan attrahera medicinsk forskning. Det är också ett problem att man låtit ett tänkesätt slå rot som går ut på att man i första hand ska ta in så mycket skatt som möjligt från alla, och när man inte vågar riskera att vissa industrier gör verklighet av hot om flytt, då ger man dem en skatterabatt.

Detta tänkande anammades när den så kallade expertskatten infördes 2001 som innebär att utländska experter får en skatterabatt för att förbättra möjligheterna att attrahera kvalificerade personer till Sverige. Att behålla kvalificerade svenskar i landet var det tydligen inte frågan om. Nu är samma grundtanke anpassad till företag för att locka dem till Sverige i konkurrens med främst andra länder i EU men också från Asien och USA.

Inom EU pågår en översyn av bolagsskatten. Den är tänkt att hantera problemet att medlemsländerna konkurrerar med skattesystemet för att locka till sig investeringar.

Det är naturligtvis önskvärt med likartade skatter över hela Europa, men det ska inte ske genom att EU utvidgar sitt inflytande till skatteområdet. D

en bör även fortsättningsvis vara en nationell angelägenhet.

Hot från företag om att flytta utomlands ska inte tillåtas påverka skatterna i riktning mot ett osammanhängande system med specialreglerför vissa företag.

Skattesystemet ska vara enkelt och lika för alla. Det innebär att inte bara läkemedelsindustrin är förtjänt av en sänkt bolagsskatt.