Lika spännande varje gång

Politik2006-09-14 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nu är valdagen nära. Det är lika spännande varje gång och nästan alltid lika svårt att förutse hur det skall gå. Valkampen har varit hård på riksplanet men här på Gotland har det varit mer avslaget.
Vad har då hänt under den gångna mandatperioden. Det finns en del som vänstermajoriteten gjort som de kan få beröm för. Bostadsbyggandet är en sak som prioriterats men har ändå varit otillräckligt i förhållande till den långa bostadskö som finns.

Starkt kritisk
Men det finns många saker som beslutats som jag är starkt kritisk till.
Det första nya majoriteten gjorde var att kraftigt höja taxorna för bettransporterna mellan Gotland och fastlandet. Efter Romafabrikens nedläggning hade kommun och län i samarbete ordnat fram en hamninvestering som staten/EU finansierat. Detta kändes därför som slag i ansiktet på oss som arbetat hårt för att lösa frågan och naturligtvis som slag i ansiktet på alla de odlare som ville ha kvar fortsatt betodling på Gotland.
Under 2003 beslöt kommunmajoriteten att det extra bidrag som tidigare utgick vid investeringar utanför Visby skulle tas bort. Det innebar att den särskilda möjligheten att försöka styra ut investeringar till landsbygden togs bort. De få tillfällena som man med politikens hjälp kan styra resurser till landsbygden måste tas tillvara.

Negativt för Gotland
Beslut av regering och riksdag har också påverkat Gotland negativt.
När sockerbruket i Roma blev nedlagt så arbetade vi på Gotland hårt för att få tillverkning av etanol till ön som ersättning för förlorade arbetstillfällen. Det kom positiva signaler från regeringskansliet om att vi skulle få skattefrihet för tillverkningen. Arbetskraft utbildades och en hel del resurser gick åt till planering. Men i slutändan, trots uppvaktning, sa Bosse Ringholm och Göran Persson nej vilket kändes bedrövligt. De släppte bara fram en tillverkningsanläggning i Norrköping medan andra länder i EU etablerade ett flertal anläggningar.
Nu när valet närmar sig så startar Göran Persson en kommission för att få fram alternativ till oljan. Idag är det brist på etanol i Sverige och mycket importeras från Sydamerika. Frågan är om Göran Perssons omvändning är tänkt att föra väljarna bakom ljuset eller om han nu har börjat fatta vad energiomställningen egentligen handlar om?
Ett annat beslut som upprörde mig var när det statliga bolaget Vasallen drog sig ur Fårösund. Vasallen hade de ekonomiska möjligheterna att göra stora investeringar i gamla KA 3 men styrelsen med en socialdemokratisk statssekreterare från finansdepartementet som ordförande beslöt ändå att sälja. Det största sveket var när skälet uppgavs vara att man ville koncentrera sig på Visby (P 18).

P 18:s nedläggning
Också beslutet om nedläggningen av P 18 upprör mig fortfarande. Vid riksdagsbeslutet röstade våra två gotländska riksdagsledamöter (varav den ena var facklig förtförtroendeman för de anställda) för nedläggning. Beslutsunderlaget var bristfälligt och resultatet blev att många blev arbetslösa och försvaret fick stora problem.
En satsning skulle ske så att vi hade internationella resurser, sades det. När nu hjälp behövs i Libanon så kan Sverige ställa upp med en kustkorvett Bedrövligt.

Personval
Det blir mer och mer av personval vilket jag tycker är bra. Gotland behöver företrädare som kan stå upp för Gotland även när det blåser och där skulle Centerns kandidat Lars Thomsson vara en mycket bra företrädare att skicka till riksdagen. Det är bara att hoppas att tillräckligt många gotlänningar förstått det inför söndagens val.
Som centerpartist hoppas jag att alliansen på Gotland får till ett maktskifte och då skulle Eva Nypelius (c) bli en mycket bra kommunstyrelseordförande. En kvinna på den posten skulle också vara historiskt.
Vi håller tummarna.