Linnè gjorde en klassresa

Politik2007-01-16 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Gud skapade och Linné ordnade. Så brukar det sägas när Carl von Linné kommer på tal. Huruvida Gud skapade råder det delade meningar. Men att Linné ordnade och systematiserade den levande naturen, därom råder ingen tvekan.
Linné är en av de stora svenskarna i ett internationellt perspektiv. Född i en svår tid då Karl XII fortfarande härjade på krigsfälten och utarmade svenska folket.
Men Linné hade bomull omkring sig där han växte upp i ett leende och vackert Småland med pappa prästen som ledde honom in i en växt- och djurvärld som han aldrig lämnade. Uppväxtmiljö och föräldraengagemang spelar en avgörande roll för barn genom alla tider.

Frihetstid och upplysning
Det var brytningstid i Sverige då Linné växte upp och den fick han säkert stifta bekantskap med när han gjorde sin klassresa. Från det lilla prästbostället i Råshult via studier i Växjö och senare till makt- och vetenskapscentra i Huvudstaden och i Uppsala.
Ja, Linné fick faktiskt uppleva, om än på visst avstånd, hela fem regenter - Karl XII. Ulrika Eleonora, Fredrik I, Adolf Fredrik och Gustav III. En utvecklingstid i vårt land då krigsmaskinen avlöstes av frihetstid och upplysning. Då vetenskap och kultur fick grogrund.
I Frankrike utropade författaren och filosofen Rousseau sitt välkända "Tillbaka till naturen"! Kan det månne ha hörts ända till Linné i Sverige?
Om inte annat ropade Linné på sätt och vis ut detsamma. Med sina upptäcktsresor i det egna landet kom han att betyda mycket för att förstå natur och kultur och för att förbättra folkhushållet.

Reste runt på Gotland
1741 reste han med sina assistenter runt på Gotland och har målande beskrivit det mesta från Hoburgen till Fårö, från Stora Karlsö till Östergarnsberget. Senare skickade han sina lärjungar ut i världen på liknande upptäcktsfärder.
Även om det var brytningstid och utvecklingstid i Sverige så nådde det knappast ut till folket. Där var slitet på åkrarna och fattigdomen lika utbredd som tidigare.
Boendet uselt. Sjukdomar härjade - smittkoppor, skörbjugg och malaria. Detta skriver Linné om och han kom att doktorera på just malaria med en avhandling som godkändes i Holland.
Det ledde till att Linné också blev en framgångsrik läkare. På detta område skördade han framgångar i högreståndskretsar i Stockholm, där han kunde bota de så kallade galanta sjukdomarna syfilis och gonorré.
Linné var en mångsidig person, men mest känd är han ändå för sitt sätt att få ordning och reda i växtvärlden, som främst bygger på det enkla och geniala systemet att räkna ståndare och pistiller - Linnés sexualsystem, spritt över hela världen. Epitetet "blomsterkungen" har väl sin grund här.
Den linneanska traditionen har betytt mycket för den svenska naturkänslan genom åren, även om en del tänker på lupp, portör och herbarium med en lätt rysning. En ofta framhävd naturkänsla, men hur är det idag?

Fyller 300 år
Nu fyller han år, Carl von Linné. Hela 300 år. Still going strong, på något sätt. Det skall vi fira! Inte med rosor och tulpaner, utan med en linnéa.
Denna Linnés egen blomma, Linnea borealis - "Min ört. Hon växte lågt, blommade kort och blev lätt förbisedd." En blygsam kommentar från en stor svensk.