Liten eller stor region?

Politik2006-02-09 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Diskussionen om hur Sverige ska styras utreds i Ansvarskommittén. Tisdagens konferens i Visby var en bra grund för den fortsatta gotländska diskussionen om vad som kan vara bäst för Gotland i det framtida Sverige.
Jag har lika lite som de flesta andra på Gotland tagit ställning exakt hur jag tycker det ska bli med Gotland vad gäller styrelseform. Men jag har en del idéer som jag tänker driva. Jag tror det är väldigt viktigt att det som kommunen idag sköter och har politiskt ansvar för även fortsättningsvis styrs och bestäms av de folkvalda i kommunfullmäktige och dem som de väljer.
Vi måste ha en demokratisk församling på Gotland, som det går att kräva ansvar av och rösta på. Sedan kan Gotland ingå i regionen Stockholm/Mälardalen och ha ett intensivt samarbete om sjukvården, som vi redan idag har. Erfarenheterna från regionförsöken i Skåne, Västragötaland, Gotland och Kalmar visar att de varit framgångsrika. När det regionala utvecklingsansvaret ligger lokalt på folkvalda istället för på tjänstemännen på länsstyrelsen, så blir det ett större engagemang, mer demokratiskt och effektivare. Det har regionförsöken visat, vilket gjort att de måste fortsätta.
En annan aspekt som tas upp både i Ansvarskommittén och den översyn som görs av Gotlands kommuns framtida styrelseskick, är sektorsindelningens avigsidor. Vi såg hur svårt det var att få olika statliga myndigheter att på central nivå gå in i och öppet och effektivt jobba tillsammans i Gotsam-projektet. Då handlade det om Gotlands och Östersjöns säkerhet och krisberedskapen. Jag tror det är viktigt att helt enkelt slå sönder en del statliga myndighet och forma om dem för nya övergipande uppgifter. Sektors- och revirbevakandet är ett effektivitetshinder, som kan få stora säkerhetsmässiga följder, som vi sett!
En annan uppgift, som måste samordnas mycket mer och som kräver både sammanslagningar och nyskapande av organ, är arbetet att få effektiva insatser för att få alla sjuka och arbetslösa i arbete så långt möjligt. Det man kan kalla lokal eller regional arbetsmarknadspolitik, som innhåller utbildning, praktik, rehabilitering, rent sociala insatser och i botten ett ekonomiskt trygghetssystem, som försörjer alla till de kan försörja sig genom arbete. Detta arbetas med i Gotlands kommun, men det vore bra om detta kan forseras då behovet av en slagkraftig organisation är stort.
Det är viktigt att vi får en debatt på Gotland, som inte bara handlar om Gotland ska höra till Stockholmsregionen eller Östergötland eller vara sin egen lilla region. Kartan kan engagera och uppröra, men det är ännu viktigare att säkra demokratiskt inflytande för medborgarna. Och att få en slagkraftig samhällsorganisation med klara roller, så den kan ge det som medborgarna önskar av samhället, trygghet, bostäder, familjepolitik, jobb och ekonomisk trygghet vid krislägen.