Littorin beredd på tuffare tag
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Littorin förvånade å sin sida många genom att behålla sitt omvittnat goda humör genom hela processen. Men han är också realist i synen på sin omvärld.
- Det handlade om en kombination av faktorer. Det första var att socialdemokraterna var i fullständig chock över valresultatet. LO å sin sida hade flera separata rädslor av vilken den största handlade om den egna positionen som politisk maktfaktor.
- Det tredje var det snabba skifte som skedde. Helt uppenbart var media ute efter jakten och dramat i stället för att ta reda på hur det faktiskt förhöll sig med nivåer och trösklar, gärna med exempel utomlands. Man brydde sig inte ett dugg om forskningsläget utan fokuserade enbart på försämringar.
Men om man ställer frågan så här: om en europeisk borgerlig kollega skall till att företa samma sak, har denne samma motstånd att möta? Eller handlar det hela om en typisk svensk företeelse?
- Tja, ska man till exempel se till min franske kollega som fick höra om min situation skrattade han bara. Han hade generalstrejker praktiskt taget varje månad. Vi har en fördel i det att det trots allt finns en förståelse ganska djupt in i LO-leden för att det måste finnas infrastruktur och fungerande företag. Även om LO-ledningen kan vara militant betyder inte det att den enskilde medlemmen är det.
- Även om det var upplagt för bråk i vintras var jag beredd på ännu mer med tanke på hur det hela var upptrampat. Kom ihåg att vi hade en generalstrejk 1980!
Och de arbetsmarknadspolitiska institutionerna då? Har reformerna stött på motstånd inom den egna förvaltningsstrukturen?
- Den aspekten har varit en av de mest positiva upplevelserna. Departementet har varit fantastiskt, det vill jag säga! Tjänstemännen har gjort ett mycket kompetent jobb och så gott som ingen har låtit någon politisk profil lysa igenom i arbetet. Jag är jättestolt över departementet.
- Sedan har ju vi en annan relation till våra myndigheter än vad företrädarna hade. Om Hans Karlsson träffade Bo Bylund en gång i veckan ägnar jag mig åt formell styrning genom regleringsbrev och instruktioner, som det ska vara.
- Och så bör en del förändras. Jag vill att arbetsförmedlingen nu skall bli en expertmyndighet som skall vara bäst i landet på att läsa av strukturfrågorna. Jag vill inte höra om statistisk över den gångna veckan, jag vill att de skall kunna tala om för mig hur det strukturella landskapet ser ut.
Slutligen, i de termer vi resonerar, är de stora opinionsbildande svårigheterna över?
- Ja, det tror jag. Nu framöver handlar om att sänka trösklar för dem som befinner sig långt bort. Vem är emot det? Man kan vara nyliberal och tycka att det vi gör är jättebra, men man kan lika gärna vara välfärdsfantast och säga att alla ska ju med!
Säger Littorin och skrattar.