Den utvecklingsprocess för nya jobb på Gotland, som regeringens kontaktperson Peter Larsson jobbar med påminner en hel del om det som Thage G Peterson en gång så framgångrikt gjorde. Peter Larsson har dock huvudinriktningen på att främja utvecklingen av öns näringsliv, medan Thage G Petersson främjade statlig verksamhet på ön.
Det verkar som Peter Larssons arbete har satt igång många positiva utvecklingsprocesser inom det gotländska näringslivet. Det är inte så mycket de utlovade 100 miljoner kronorna, som är motorn, utan faktiskt ett behov att tänka annorlunda, produktutveckla och en chans till samverkan, som verkar vara drivkraften.
Sedan är naturligtvis de 100 miljoner kronorna ett bra smörjmedel för utvecklingsprocesser. Dessa pengar kan dessutom bli det dubbla om de paras ihop med andra stöd av olika slag.
Det är mycket glädjande att det finns en stark vilja att höja förädlingsgraden av öns fina livsmedel. Jag har tidigare på denna sida flera gånger påtalat hur viktigt det är att utveckla förädlande livsmedelsindustri på Gotland.
Kan öns producenter starta livsmedelsindustrier? Eller kan några av de existerande livsmedelskoncernerna i landet starta livsmedelsindustrier på Gotland?
Livsmedel från Gotland har en stark kvalitetsprofil som borde gå att sälja mycket av inte bara i Sverige utan även på export.
Peter Larsson tror att samverkan mellan flera av öns företag för att exportera sina produkter utomlands, kan ge goda effekter.
Ett av många inspel i den nu pågående utvecklingsprocessen är att genom ta vara på den spillvärme som Cementa lämnar, kunna starta fiskodling i Slite. Detta är ett exempel på det tänkande som finns i begreppet Blue economy, det som vi på Gotland på 1990-talet kallade nollutsläppstänkandet.
Ett tänkande som går ut på att ta vara på det avfall, som olika tillverkningsprocesser lämnar, kan bli råvaror i ny produktion. Ett mycket miljömässigt riktigt tänkande som spara resurser och ger massor av gröna jobb.
För att sätt riktig fart på Blue economy-tänkandet måste Uppsala Universitet Campus Gotland aktivera sitt tredje uppdrag, nämligen forskning och utbildning för att främja närsamhället.
Nu är ledningen för Campus Gotland energiskt inne på denna tredje uppgift och kunde vi para ihop Blue economy-forskning och utbildning inom främst livsmedelssektorn med driftiga företagare, kan det leda hur långt som helst. Ur fiskodling kan vi få massor av produkter, som ger jobb och inkomster. Om man använder forskning och utbildning.
Redan idag har Gotlands lockat till sig kreativa företag som parar ihop IT, digitala lösningar med bildkonst och musik. Kan vi bibehålla den toleranta, trygga, kreativa miljön på Gotland och utveckla den som en ännu större del av öns varumärke, kan vi säkert locka hit kreativa företag från fastlandet.
Peter Larsson arbete sker i nära och förtroendefull samverkan med främst Region Gotland, men även Länsstyrelsen. Efter Peter Larsson rapport är det dags att förvekliga det som han finner utvecklingsbart på Gotland. Det kan ge Gotland ett tillväxtsprång.