Löfven letar efter väljare i Reinfeldtland

Politik2014-08-12 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL KOMMENTAR

Med 35 dagar kvar till valet klev Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven upp på scenen i Vasaparken i Stockholm.

När S för en dryg månad sedan höll seminarium i Almedalen var det den franske ekonomen Thomas Piketty som stod i centrum. Piketty som forskar kring förmögenhetsklyftor har bland annat föreslagit en global förmögenhetsskatt, men också kritiserat att Sverige avskaffat förmögenhets- och fastighetsskatten.

Även Löfvens tal – hållet mitt i Reinfeldtland där endast 10 procent röstade på S i förra valet – innehöll en tydlig ideologisk udd riktad mot ökande ojämlikhet. Men när S-ledaren kom till konkreta förslag var allt precis så pragmatiskt och försiktigt som det brukar vara.

Sakpolitiskt kretsade talet kring skolan, och förslaget att göra gymnasieskolan obligatorisk. Argumentet för en sådan reform är sambandet som finns mellan oavslutade gymnasiestudier och arbetslöshet.

Risken är dock att förslaget blir ett enkelt sätt att skjuta problemen i skolan längre upp i åldrarna. I stället för att förbättra grundskolan får gymnasiet helt enkelt ta hand om det de lägre årskurserna misslyckats med.

Löfven upprepade även kravet på slopat Rut-avdrag för köp av läxhjälp. Om det blir verklighet efter valet är det inte en dag för tidigt. Att Folkpartiet, som ofta talar om vikten av klassresor, accepterat ett system som ger dem som har råd att köpa privatundervisning ett försprång i skolan förblir ett mysterium i Alliansens skolpolitik.

Den sakpolitiska nyheten i Löfvens tal var dock att ungdomar som gått ut gymnasiet ska kunna få CSN-lån för att ta körkort och på så sätt bli mer attraktiva på arbetsmarknaden.

Som jämlikhetspolitik betraktat är det ett hyfsat stort steg från Pikettys tankar på en global förmögenhetsskatt till CSN-lån för körkortsutbildningar.

Man kan se körkortsutspelet som en illustration till hur åtta år med Alliansen omformat svensk politik. Trots att S gång på gång hamrar in budskapet att skattesänkningarna har slitit sönder Sverige, accepterar man det mesta av Alliansens skattepolitik och har i praktiken inget intresse av att ompröva jobbskatteavdragen mer än på marginalen.

När det inte finns någon egentlig vilja att omforma samhället, återstår att utlova exempelvis körkort åt fler. Denna gråsossighet – snarlik Reinfeldts egen rädsla för visioner – avspeglar sannolikt även önskningarna bland många väljare, åtminstone i Reinfeldtland.

Tony Blair, som moderniserade det brittiska Labourpartiet genom att acceptera 1980-talets avregleringar, har beskrivits som det främsta resultatet av Margaret Thatchers år vid makten.

Kanske kan man på motsvarande sätt se Stefan Löfvens socialdemokrati som Fredrik Reinfeldts främsta resultat.