Löfven på rätt spår i vinstfrågan

Politik2012-10-25 06:04
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Kvalitén i välfärden säkras bäst genom öppenhet. Socialdemokraternas partiledare slår nu fast att han inte förbjuda vinstdrivande företag i välfärdssektorn. I stället vill han säkerställa god insyn i hur överskottet används, hur kvalitetsarbetet genomförs och vilka resultat det ger. Det visar att Löfven lyckats se igenom debatten och förstått själva problemet. Det är inte vinst eller inte-vinst det handlar om, utan om hur kvalitén i utförandet ska garanteras.

"Det bygger inte på förbud som vänstern tror på, eller att allt är bra som det är, vilket regeringen tycker", säger Löfven till Sveriges Radio.

Socialdemokraternas ledare är inne på rätt spår. Medborgarna har rätt till större insyn i hur deras skattepengar används. De ska inte behöva oroas över rykten om medel som försvinner till skatteparadis. Det går inte att som regeringen låta hela saken bero. Samtidigt är den förbudslinje som Vänsterpartiet och LO driver helt orealistisk. En medelväg som skördar frukten av privata investeringar, men samtidigt garanterar medborgarna större insyn i hur välfärden förvaltas, är en klok väg.

Men för Löfven räcker det inte med att ha gjort rätt analys. Den stora utmaningen ligger i att utmana och övertyga LO och de många bakåtsträvarna i det egna partiet om att öppenhet är bättre än socialisering. Socialdemokraterna kommer att ha kongress i vår. Inte mindre än 179 motioner om vinstfrågan lär ha inkommit. Kongressen blir Löfvens elddop.

Om Löfven misslyckas att övertyga gräsrötterna är det förmodligen tack och adjö i valet 2014. Ett vinstförbud skulle beröra 14 000 företag, vända upp och ned på vardagen för 180 000 arbetstagare och deras familjer. Dessutom skulle det beröva välfärden viktiga investeringar.

Men om Löfven lyckas, då har han ett försprång över alliansen som tyvärr visat sig saktfärdiga i frågan. Höstbudgeten ger visserligen rum för en utredning som ska föreslå vilka krav som det offentliga ska ställa på företag som vill in på välfärdsmarknaden. Men regeringen har reagerat långsamt, och det kommer att hjälpa Löfven att framstå som handlingskraftig.

Finns det då inte några taktiska nackdelar med Löfvens förslag? Jo, för att verkligen öka medborgarens makt måste även offentliga utförare inkluderas i de tydligare redovisningskraven. För Socialdemokraterna kan det vara att öppna en farlig dörr. Forskaren Leif Anjou skrev 23 oktober på SvD Brännpunkt och berättade att kunskapsläget pekar mot att det är de kommuner där man inte släppt in andra utförare än de offentliga som kvalitetsarbetet går trögast.

Bättre insyn i välfärdssektorn kan därför blottlägga socialdemokratiska politikers misslyckanden. Kanske inte minst i de viktiga fästena Malmö och Göteborg. Röda kommuner med liten andel privata alternativ, men stora problem.