Lokalt företagsklimat lokalt ansvar

Politik2011-05-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Alla kan inte komma etta. Och någon måste onekligen bli sist. Sådana var de givna förutsättningarna på tisdagsmorgonen, när kommunpolitiker i hela landet höll tummarna eller andan i väntan på årets siffror från Svenskt Näringsliv.

Rankningen av lokalt företagsklimat är bitvis en ganska förutsägbar historia. Solna och Vellinge ligger i topp. Mälardalen, Skåne, Småland och västkusten ligger överlag högt. Norröver hamnar man ofta långt ner på listan.

Men vissa kommuner förvånar. Katrineholm ligger på plats 241, Hultsfred på 242, Vimmerby på 226 och Södertälje på 203. Ett aldrig så gynnsamt geografiskt läge kan kompenseras av andra faktorer - exempelvis hamnar Vimmerby på plats 227 och Södertälje på 231 när man jämför kommunpolitikernas attityd till företagande.

I totalrankningen kan Vimmerby och Hultsfred jämföras med exempelvis Vetlanda på plats 102 eller Eksjö på 95. Nära Katrineholm och Södertälje finns Nyköping på 131 och Norrköping på plats 99. Kommunrankningen utgår från ett stort antal faktorer. Infrastrukturfrågor som väg, flyg och järnväg är naturligtvis svåra att påverka på kommunal nivå. Om stambanan eller en stor Europaväg passerar genom kommunen är det ju en tydlig konkurrensfördel. Arbetskraftstillgång kan påverkas lokalt, men beror också på yttre faktorer.

Politikers och kommunala tjänstemäns attityder till företagande är däremot sådant som lokala makthavare har ett mycket omedelbart inflytande över, liksom kommunens företagarservice och tillämpning av lagar och regler.

Lokalt företagsklimat diskuteras sällan i valrörelsen. På många håll drivs riksfrågor även lokalt. Och bland de lokala frågor som engagerar märks framförallt de riktigt breda områdena - skola, omsorg och vård.

I omvalskampanjerna i Västra Götaland och Örebro tvingas såväl politiker som väljare av lätt insedda skäl nu fokusera på frågor av lokal och regional karaktär. Om Sverige införde skilda valdagar skulle förhoppningsvis fler lokala frågor påverka väljaren, och då skulle också det lokala företagsklimatet få mer uppmärksamhet.

I västskånska Landskrona sattes trots allt visst fokus på företagsklimatet i valet 2006. Det året hamnade kommunen på plats 224 i Svenskt Näringslivs rankning.

I maj 2006 skrev sju lokala företagare ett öppet brev till lokalpolitikerna, och krävde förbättring. I den mätning som presenterades på tisdagen hamnade Landskrona på plats 119.

Alla kan inte komma först, men alla kan arbeta för att bli bättre. Läxan från bland annat Landskrona är att det går om man vill - och att de lokala politikerna har ett mycket tydligt ansvar för företagsklimatet.