Luften har inte gått ur debatten
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Upphandlingen som håller på att avslutas gäller sex eller tio år, beroende på vilket alternativ budgivaren valt. Innebär det att färjeflyget har kraschat? Inte nödvändigtvis.
Redan upphandlade avtal för Gotlandstrafiken har modifierats förr under löpande avtalsperiod. Det skedde när Destination Gotland satte in snabbare färjor. Men om ingångna avtal skall kunna omförhandlas så bygger det naturligtvis på att båda parter är överens. Det måste finnas något att vinna för alla.
Allting tyder på att Destination Gotland är den enda anbudsgivaren på färjetrafiken. När upphandlingen väl är genomförd innebär detta i princip att Destination Gotland sitter på vetorätt under den period som avtalet gäller.
Det är en pikant situation. Företaget som sköter färjetrafiken kan avgöra om flyget skall få del av subventionerna. Frågan är om Destination Gotland vågar släppa fram en konkurrent. Man riskerar att vara med om att skapa en situation där flyget på allvar blandar sig i nästa upphandling. Det kan naturligtvis hända alldeles oavsett om flyglinjen till Växjö kommer till stånd eller inte.
Men det går att tjäna mer pengar på att köra en långsam färja än en snabb färja. Det gör Destination Gotland om bytet innebär att kostnaderna för färjetrafiken minskar mer än vad subventionerna och intäkterna gör. Så det är inte givet att Destination Gotland under alla omständigheter är motståndare till Gotlandsflygs och Skyways förslag.
Det är bra om vi får en debatt som på allvar genomlyser fördelar och nackdelar med olika lösningar för förbindelserna med fastlandet. Framför allt är det viktigt att vi får en trafiklösning som inte bara är bra för rederier och flygbolag, utan så bra och funktionell som möjligt också för gotlänningarna.
Gotlänningarna är överlag ganska nöjda med dagens färjetrafik. Men det är inte alltid bäst att sitta still i båten.