Lyssna på folket och lyda!
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Han är orolig över medlemsflykten från partierna och ger tre förslag på hur denna ska kunna vändas. Ny organisation, nya arenor och mer ideologi.
Viktiga och bra förslag, men de är inte direkt nya och har diskuterats i 15 år. Under hela den tid som medlemsantalet i de folkrörelsebaserade partierna sjunkit.
Lösningen heter demokrati
Det måste finnas fler förklaringar till att folk lämnar partierna. Det finns det också och lösningen heter, hör och häpna, demokrati.
Demokrati innebär att lyssna men också släppa på den egna makten och låta sig styras av folkviljan. Det har väldigt få partier varit tillräckligt bra på.
Socialdemokratin är inget undantag. De senaste 20 åren har snarare visat på motsatsen, avsaknad av att verkligen lyssna på rörelsen och släppa på den egna makten.
Det är kanske den enskilt viktigaste orsaken till att medlemsantalet sjunker, till att SSU idag är svagare än de borde vara.
Hela den konflikt som rasade inom SSU fram till den senaste kongressen var ett symtom på detta. En ledning som inte var villig att lyssna på opposition. Att SSU nu samlat sig och går tillsammans är mycket glädjande.
Livaktiga partier
I detta hade partiet och de som satt i ledande ställning under 90-talet ett ansvar. Det var mer lockande för 90-talets socialdemokrater att ha en SSU-ledning med "rätt" politisk inställning än en som var resultatet av medlemmarnas gemensamma vilja.
Den representativa demokratin förutsätter livaktiga partier. Det är det enda instrument (mellan valen) som fångar upp folkviljan, som är det demokratiska i demokratin.
Det förutsätter medlemmar i partierna. Det förutsätter starka ungdomsförbund. Därför är ungdomsförbundens minskande medlemstal de senaste 15 åren väldigt allvarlig.
När alla partier är lika grunda och toppstyrda som folkpartiet, då har vår demokrati inte längre någon legitimitet.
Rädslan att släppa på makten och släppa fram demokratins verkliga dynamik är den viktigaste förklaringen till det minskade intresset för politik.
Varför ska man vara engagerad om ingen lyssnar, eller om folk bara lyssnar när man säger det som de vill höra.
Lokal demokrati
Viljan att lyssna och släppa på den egna makten varierar naturligtvis, även om de flesta nog skulle kunna göra det bättre. Ju lokalare vi kommer i demokratin, desto bättre verkar det fungera.
Gotland har sett flera exempel på där kommunledning varit genuint intresserade av folkviljan och anpassat sina beslut därefter. Här har partiet oftast tagit till sig SSU:s förslag, men även det skulle givetvis kunna var bättre.
Men ännu väntar vi på ledaren som är villig att sätta sina egna åsikter åt sidan för demokratin. Kanske blir det Mona Sahlin, kanske blir det någon annan.