Indien, även kallad ”världens största demokrati”, ska under de kommande veckorna gå till valurnorna. De senaste årens korruption har dock fått som bieffekt att många indier känner att de lever i en skendemokrati, och tänker därför strunta i valet.
En regeringskoalition med nio partier sitter för nuvarande vid makten i Indien, sammansättningen av koalitionen består av olika regionala partier som representerar olika religioner och kast. Av 1,27 miljarder indier är det hela 815 miljoner som är röstberättigade och 150 miljoner är förstagångsväljare. Dessutom är antalet röstberättigade 100 miljoner fler än vid det förra valet 2009.
Partierna med störst chans att vinna är det sittande Kongresspartiet eller BJP (Bharatiya Janata Party), men förutom dessa finns även chanser för antikorruptionspartiet AAP att få många röster då många indier är trötta på landets i många fall allomfattande korruption.
Nationell kritik har kommit den senaste tiden om att ett styrande BJP kan leda till fler konflikter i landet. BJP har länge varit hinduernas parti och detta gör också att landets muslimer emellanåt får känna på BJP:s mer nationella yttringar. Motsats till detta är Kongresspartiet som är ett sekulärt parti. BJP har dock visat på mer framåtanda och lovar en bättre framtid för unga.
Vid Kongresspartiets valvinst 2009 var fokus att fortsätta bygga vidare på den ekonomiska tillväxten. Även om den ekonomiska krisen inte drabbade landet på samma sätt som många andra länder drabbats, så var målet med politiken att hela tiden öka på den nationella produktionen samt tillhörande konsumtion. På så sätt skulle indierna klara av även sämre ekonomiska tider.
Olika opinionsundersökningar ger bilden av ett indiskt maktskifte där det Kongresspartiet kommer att få överlämna makten till oppositionspartiet BJP. Främsta anledning till detta sägs vara att BJP haft som vallöfte att skapa ordning i ekonomin, vilket också innefattar att BJP uttalat att de vill få slut på den utbredda och ödesdigra korruptionen.
Detta har gjort att utländska investerare återigen fått upp ögonen för Indien. Dock är det inte enbart en möjlig framtida valutgång med BJP som vinnare som ligger bakom den mer positiva synen på Indien. På senare tid har politikerna dessutom äntligen lyckats få någorlunda bättre ordning på landets offentliga finanser.
En stor del av väljarna med sämre ekonomiska förutsättningar har till slut tröttnat på att bli lovade guld och gröna skogar av Kongresspartiet. Särskilt missnöjda är de, förutom med korruptionen, med att det inte skapas tillräckligt med nya arbetstillfällen. Landets unga behöver särskilt känna att det finns en framtidstro.
Om BJP är det partiet som skulle kunna göra skillnad på detta återstår att se. Landets 380 miljoner unga har i alla fall ett viktigt val framför sig. Förhoppningsvis hör landets korruption snart till det förgångna.