Målarfack ska inte få sympatier

Målarettan stryker inte medhårs.Foto: Jan Collsiöö/SCANPIX

Målarettan stryker inte medhårs.Foto: Jan Collsiöö/SCANPIX

Foto: Jan Collsiöö

Politik2010-12-22 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det gotländska företaget Colorelit Måleri AB, som har tre anställda, riskerar att sättas i blockad. Ägarna vill inte skriva kollektivavtal med Målarettan.

I GT i går vittnade Jimmy Tofftén och Anders Johansson om de påtryckningar de utsatts för av facket. Hot mot företagets existens. Varslet om blockad öppnar för så kallade sympatiåtgärder, som inte är det minsta sympatiska. Inte för det företag som utsätts för dem.

Ägarna kallar Målarettans agerande för "maffiafasoner".

Det är en korrekt beskrivning. Vad ska man annars kalla "ett erbjudande du inte kan tacka nej till"?

De anställda är inte fackligt anslutna. Det har däremot Jimmy Tofftén och Anders Johansson varit tidigare, innan de själva startade företag. Men de gillar inte det ackordsystem som följer med avtalet. Jimmy Tofftén förklarade i GT i går:

- Det låter kanske bra, men det är inte så vi vill jobba. Ackord uppmanar till slarv och byggbranschen har tillräckligt dåligt rykte som det är.

Det är en frihet som Målarettan inte unnar Colorelit.

Man vill själva i detalj, som en oinbjuden tredje part, reglera förhållandet mellan företag och anställd.

Har vi föreningsfrihet i det här landet. Inte enligt Målarettan. Intervjun med Målarettans ordförande Jan Erik Wigren i GT i går är mycket avslöjande:

- Vi har i uppdrag av samhället att se till att så många företag som möjligt har kollektivavtal. Då spelar det ingen roll om företagens anställda är med i facket eller inte.

Wigren hävdar att Målarettan är statens förlängda arm. För det är väl staten han avser, när han säger "samhället".

Men ett land ska väl styras genom lagarna?

Det är fullt möjligt att lagstifta om kollektivavtal. Det har riksdagen inte gjort. Har då facket den moraliska rätten att diktera sina egna lagar på arbetsmarknaden? Jag tycker inte det.

Men Jan Erik Wigren vill inte hålla med om att Målarettan gått hårt fram. Han säger: "Blockad är ett vapen en facklig organisation har att ta till. Sen kan man diskutera om det är detsamma som att pressa någon."

Det kan man kanske diskutera. Men den som på allvar försöker kommer bara att se löjlig ut. Wigren kallar ju själv blockad för "ett vapen".