Många jobb åt skogen!
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I Klintehamn har det växt fram en rationell och mångfacetterad skogsindustri, som sågar virke till olika produkter, flisframställning och annat. En effektiv såg och flis, som tar vara på det mesta av virket. Och allt detta ger 50 jobb direkt i Klintehamn och sannolikt minst lika mycket till runt om på ön.
Allt detta hotas nu av länsstyrelsens förslag till hur skogen ska köpas upp som skyddsvärd skog. Det är åter naturintresset, denna gång trångt och vidlyftigt tolkat, som står emot ett rationellt skogsbruk som ger jobb, inkomster och dessutom miljövårdande åtgärder i skogen. Om länsstyrelsens förslag går igenom blir det virkesbrist redan i vår och investeringsstopp för öns skogsnäring.
Om länsstyrelsens förslag för bevarande av öns skog går igenom ska länsstyrelsen köpa upp tre gånger så mycket skog som skogsindustrin i Klintehamn köper upp per år. Kanske skogs-ägarna hamnar i guldsits när två köpare slåss om deras skog, men för skogsnäringen blir det sannolikt ett bakslag. Mycket av den skyddsvärda skogen på Gotland har ju uppstått genom ett aktivt och miljöinriktat skogsbruk. Dessutom används flisen till att elda de fjärrvärmepannor, som gör både Klintehamn och Hemse i stort sett fria från oljeberoendet. Länsstyrelsens bevarandeplan kan faktiskt leda till virkesbrist, som ökar det gotländska oljeberoendet igen.
Regelbundet träffar ledningen för LRF på Gotland de gotländska riksdagsledamöterna Lilian Virgin (s) och Christer Engelhardt (s). Igår följde jag med dem på besöket på Gotlandsflis i Klintehamn. Jag fick då se en spirande sågverksindustri med effektiva maskiner. De anställda satt i sköna stolar framför tv-skärmar och styrde processen med spakar och joystick. Genom de rationella maskinerna har kapaciteten ökat stadigt de senaste åren. Ska detta stoppas av i och för sig vällovliga, men sannolikt väldigt överdrivna miljö- och bevarandeambitioner från länsstyrelsen?
Det är väldigt viktigt att länsstyrelsen tar ett helhetsgrepp på hur öns skogsbestånd bäst bevaras och finns kvar i framtiden. Ett rationellt och miljöinriktat skogsbruk är bättre än att lägga en död hand över hela skogsnäringen på ön. Byggboomen på ön och behovet av energi gör att den gotländska skogsnäringen måste få blomstra vidare. Annars är det inte bara ett antal skogsjobb som går åt skogen.