När landets skolbarn laddar för sommarlovet lägger det politiska Sverige sista handen vid årets Almedalsplanering. Politikerveckan i början av juli har vuxit till en gigantisk branschmässa för medier, politiker och alla som är intresserade av att påverka de två förstnämnda. Med start 1 juli fylls Visby med mingel, rosévin och samhällsdebatt.
Företag åker till Visby för att försöka påverka politiker. En solig sommardag sänker vi garden - det är sannolikt lättare för många näringslivsrepresentanter att föra fram sitt budskap till en politiker där, än på kontoret i oktober. För fackförbund eller andra intresseorganisationer gäller i många fall säkert samma sak - även om medlemmarna nog ibland borde fråga sig om Almedalsaktiviteter är det som ger mest pang för pengarna.
Betydligt mer tveksam är dock landstingens och kommunernas närvaro under Almedalsveckan. Landstinget i Gävleborg ordnar seminarium om "proaktiv hälsostyrning" i pr-konsulten Harald Ullmans tält vid Visby hamn. Temat är både vällovligt och viktigt - men varför ska Gävleborgs skattebetalare bekosta ett seminarium där och då? Vem är målgruppen? Hur mycket kostar det? Gävleborg är för övrigt en flitig Almedalsarrangör - i skrivande stund står landstinget som arrangör till sju seminarier i det officiella programmet.
Myndigheten för yrkeshögskolan ordnar ett seminarium om framtagningen av ett svenskt kvalifikationsramverk för lärande. Även det är en viktig fråga - men hade det inte blivit betydligt billigare att diskutera den, säg i augusti, istället? Kanske hade det till och med kunnat locka fler intresserade, när myndigheten inte måste tävla med cirka 1 500 andra arrangemang.
Huddinge kommun ordnar, tillsammans med Mälardalsrådet, en diskussion om "entreprenörskap, handlingskraft, kreativitet och innovativa miljöer i arbetslinjen". Trelleborgs kommun berättar om hur man sänkte sin ungdomsarbetslöshet.
Lärorikt för andra, måhända - men varför ska trelleborgarna betala för att skicka sina kommunpolitiker till Gotland?
Listan kan göras lång. Energimarknadsmyndigheten, Sida, Statistiska Centralbyrån, Västra Götalandsregionen, Region Skånes kulturnämnd, Regionförbundet Örebro, Skolinspektionen, Migrationsverket, Lantmäteriet, Havs- och vattenmyndigheten, EU-kommissionens och Europaparlamentets Sverigekontor, Försäkringskassan, Kriminalvården och Länsstyrelsen Västernorrland är bara några av de aktörer som ordnar aktiviteter under Almedalsveckan.
Som det heter bland Stockholms pr-konsulter: "vill man vara en aktör i samhällsdebatten så åker man till Almedalen". Naturligtvis vill också länsstyrelsen och landstinget "vara en aktör". Problemet är bara att de åker till Visby för skattepengar, som i många fall kunde ha använts betydligt bättre på annat håll.