"Manlighet är det som kan göra en kvinna knäsvag utan våld."
Författaren och debattören Eva Moberg kunde sätta fingret på mannens olika väsen. Ingen diskuterade mansrollen och manssamhället så som hon. Man saknar hennes knivskarpa analyser och att sätta in mannen i sitt sammanhang.
Idag är debatten om mannen oftast svart eller vit - våldsverkaren eller mjukisen - John Wayne eller den som gråter som en kvinna. Man glömmer människan, han som är halva samhället. Som jobbar, älskar och drömmer.
Manssamhället
Påverkan börjar redan under de först minuterna i livet - det blev en kille en liten tuffing, eller en sådan näpen liten tös. Där grundläggs något. Alltför ofta uppfostras sedan pojkar till att bli män, helst män med makt och kontroll. Män hämtar för mycket från andra män och för lite från kvinnorna.
Man kan dundra på med otäcka fakta: att män står för 90 procent av alla brott eller står bakom nästan alla krig. Hur har det kunnat bli så?
Detta kan mötas av ett annat citat av Eva Moberg: "Mannen är bättre än manssamhället." En klassiker som säger mycket, som rymmer mycket och som öppnar upp för en saklig diskussion om mansrollen. För mansrollen formas av det som möter ute i samhället; förväntningar, föreställningar och fördomar.
Vi bär egentligen inget specifikt manligt med oss från början, inget biologiskt eller genetiskt som gör att vi oundvikligen försöker vara starka, tuffa och tåliga. Så säger mansforskaren Michael Kaufman.
Alltså, maskulinitet är en konstruktion, ett socialt, religiöst, politiskt och kulturellt bygge. Det är viktigt att ha med i en seriös diskussion om mansrollen.
Man föds inte till man
Kanske kan man dra en parallell med vad Simone de Beauvoir säger i boken "Det andra könet". Ett klassiskt påstående: man föds inte till kvinna, man blir det. På samma sätt är det med män.
Det finns naturligtvis förklaringar till de hårda otäcka fakta som ligger på bordet. Det lilla barnet föds oskuldsfullt och formbart. Men rymmer någonstans inom sig ett frö av ondska. Det gäller att föräldrar och samhälle inte ger det en grogrund.
Barndomen är därför viktig. Där grundläggs utvecklingen åt ena eller andra hållet. Också samhällsutvecklingen. Om samhället inte satsar på barnen - pojkar såväl som flickor - så kommer det surt efteråt.
Hos pojkar tycks det finnas större risk för utveckling åt det kriminella och våldsamma hållet. Men kom ihåg att ingen kille vill gå den vägen. Därför måste samhället sätta upp en bom där.De flesta män är inte våldsamma. Dock är det män som utövar den dominerande delen av allt våld i världen. Därför är det viktigt att undersöka sambanden mellan manlig kultur och våld.
Manlig idealbildning
Sambanden mellan manliga värderingar, manliga normer och manssamhället å ena sidan och våldet i världen å den andra, är dåligt utredda och förstådda. Här krävs såväl forskning som debatt.
Freds- och jämlikhetssträvanden får långsiktig framgång endast efter en saklig och genomgripande analys av det latenta våldet i manlig idealbildning.