Det blir något felaktiga proportioner på strandskyddsärendet på södra Gotland kan man tycka, när Bison delar in Sudrets befolkning i kategorier av bofasta som vill tjäna pengar, slippa grannar inpå sig eller göra återtåg till gamla strandskyddsregler.
Länsstyrelsens egentliga uppgift
Vad de flesta öbor tappar bort, i samma stund som strandskydd kommer på tapeten, är länsstyrelsens egentliga uppgift. Den har inte bara en roll, den att skydda fauna och stränder.
De som arbetar på länsstyrelsen har en övergripande uppgift tilldelad av staten och tydliga mål som Gotlands hela befolkning måste göras medvetna om, om det skall finnas en framtid för öns åretruntbefolkning.
Strandskyddet är märk väl en del av en samhällsuppgift, inte den överordnade. Länsstyrelsen och landshövdingens övergripande uppgift är inte att skydda stränder i första hand.
Den ålagda uppgiften är, att där det finns bygd och människor skall man medverka, ja rent av främja boende och därmed öppna för nya möjligheter för näringsliv bland gräshoppor och fågelliv.
Det står tydligt i länsstyrelsens föreskrifter: "Länsstyrelsens arbete med samhällsplanering ska bidra till att skapa goda och trygga levnadsförhållanden och en långsiktigt hållbar livsmiljö för länets invånare och besökare. Kulturmiljön är en del av samhällets historia; den ger kontinuitet i vardagen och ökar människors förståelse för sin omvärld."
Kort sagt en biotop eller ett strandskydd kan inte vara viktigare än människan och människan kan inte vara viktigare än en biotop. Det måste till förståelse från båda håll om varför det är viktigt att förenas i varandras livsmiljö. Förståelse för vad som är värdet för att kunna bo kvar.
Tappat bort helhetssynen
Uppgiften att ha en helhetssyn verkar man fullständigt ha tappat bort, eftersom naturvårdsenheten har fått en väldig slagsida och alltför stor makt, när näringslivsfrågor hamnade på regionens bord.
Folkvalda politiker i sin tur, som skaffat sig makt över näringslivsfrågor, måste lika fullt arbeta utifrån en helhetssyn och främja en hållbar livsmiljö.Det gäller Insynsrådet vid länsstyrelsen likaså: rektor Jörgen Tholin, regionrådet Hanna Westerén, arbetsförmedlingschef Kristina Ersson, riksdagsman Gustaf Hoffstedt, chefen för SIDA:s Östersjöenhet Thomas Johansson, vd Peter Lindwall, ordförande Tillväxt Gotland Lars Samuelsson och vd Susanne Welin-Berger.
Dessa personer i insynsrådet har anledning att hålla följande i minnet:
"Länsstyrelsen arbetar tillsammans med kommunen för att skapa bra förutsättningar i samhället för länets medborgare - både privatpersoner och företagare. Alla ska på lika villkor erbjudas en livsmiljö där det är tryggt, enkelt och säkert att arbeta, bo och leva".
Bo, arbeta och leva kvar
Hur formar ni, som är satta att handlägga dessa frågor, en livsmiljö och möjlighet att bo, arbeta och leva kvar på Sudret?
Hur skapar ni bra förutsättningar för länets medborgare, erbjuder goda levnadsförhållanden utan att hårdnackat hålla på en enda roll, naturvård, när ni i själva verket har sammansatta roller?
Människan har lika stor del av landskapet som fåglar och insekter, blommor och bin.