Mänskliga rättigheter är viktiga
Navanethem Pillay jobbar för de mänskllga rättigheterna inom FN.
Foto: SALVATORE DI NOLFI
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Människor skymfas och rättigheterna dras i smutsen av allehanda maktgalna diktatorer. Varför? Därför att de är rädda. Rädda för sitt eget folk. Rädda att förlora sina stulna privilegier. Rikedom och makt korrumperar. Ändå kan inget tas med i den stundande graven.
Kontrollerar makthavare
FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Navanethem Pillay från Sydafrika, besökte Sverige i juni vid 200-årsjubileet för Justitieombudsmannen. Hon framhöll Sverige som en förebild med vår långa tradition med en institution som tar emot allmänhetens klagomål och kontrollerar makthavare.
Det är också något som Sverige försöker exportera i sitt bistånd. Hon menar att idag är det den ekonomiska krisen och klimatförändringarna som är de största hoten. Därför att kriser urholkar rättigheter och alltid hårdast drabbar de fattigaste. Dessutom leder den omfattande migrationen i världen ofta till kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Det är något som också drabbar invandrare i Sverige. För det är en mänsklig rättighet att söka och få asyl i ett annat land. Alltså behöver även Sverige pusta sin fasad och även titta över inredningen där innanför.
Ett moraliskt löfte
För två år sedan tog FN ett omtag i arbetet med de mänskliga rättigheterna. En resolution skrevs under av 192 länder för att stärka rättighetsarbetet. Alltså ställde sig även länder som fortfarande kränker rättigheterna bakom detta beslut. Ett moraliskt löfte således, som kräver handling.
Men det är si och så med moralen i enpartistater. Människors vardagsliv är kringskuret. Många stater lever inte upp till de fyra friheter som redan president Roosevelt lyfte fram 1941 - yttrandefriheten, trosfriheten, friheten från fruktan och friheten från nöd.
Det blev senare Roosevelts änka, Eleanor, som kom att leda arbetet som gav oss FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna 1948. Åtta stater utmärkte sig då genom att rösta emot - Sovjet, Sydafrika, Saudiarabien och fem stater i Östeuropa. I flera av dessa stater brister det fortfarande.
Men ibland blir det svårt. För vad väljer en fattig människa i Zimbabwe, att äta sig mätt eller att få åtnjuta yttrandefrihet? Alltså, mänskliga rättigheter är en helhet som omfattar alla. Valen skall inte behöva göras. I vårt eget land ser vi oroande tecken som kan hota mänskliga rättigheter. Hotet heter sverigedemokraterna, med en syn på flyktingar och invandrare som är ett klart brott mot grundläggande rättigheter.
Ett hot i Sverige
Alltså är det viktigt att ständigt påminna om mänskliga rättigheter och demokratiska grunder. För innerst inne är nog de flesta av dem som i opinionsmätningar ger sitt stöd till sverigedemokraterna ändå anhängare av dessa grundläggande värden.
Ofta handlar det om en osäkerhet och en rädsla för detta okända hos många som attraheras av sverigedemokraterna. Det bästa sättet att övervinna denna rädsla för främlingar är att komma till tals med dem, umgås och få göra medmänskliga upptäckter. Har Jimmie Åkesson själv försökt med det? Eller vågar han inte riskera sin bräckliga ideologi och sitt partiprogram som vilar på så lösan grund.