Sverige borde skärpa reglerna för vapenexport. Svenska vapen ska få gå till demokratier - men inte till diktaturer. Det sade FP-ledaren Jan Björklund vid Folkpartiets riksmöte i Göteborg i lördags.
Kravet är inte nytt - Folkpartiet har drivit samma linje under lång tid - men det har blivit särskilt aktuellt i och med den senaste tidens händelser i Mellanöstern och Nordafrika.
Egentligen borde en skärpning inte behövas. Reglerna för vapenexport är tydliga: i grunden är all vapenexport förbjuden. Undantag görs av Inspektionen för Strategiska Produkter, ISP, om det finns försvars- eller säkerhetspolitiska skäl för exporten och om den går i linje med svensk utrikespolitik.
Enligt den senaste utrikesdeklarationen ska utrikespolitiken bland annat syfta till att stötta frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Då borde det vara självklart att Sverige inte säljer krigsmateriel till diktaturer och regimer som kan tänkas använda vapen mot sina egna folk.
Men i praktiken har det visat sig att mänskliga rättigheter väger lätt när en stor order kommer in.
Under de senaste veckorna har förfärande rapporter kommit från Bahrain, där demokratirörelsen slagits ned brutalt av regimen - med stöd av bland andra Saudiarabien och Förenade arabemiraten. Alla tre är diktaturer. Och alla tre är länder som importerat krigsmateriel från Sverige.
I Ekot den 21 februari gav SPI:s generaldirektör Andreas Ekman Duse förklaringen att Sverige inte sålt "den typ av utrustning som skulle kunna användas för att kränka den egna befolkningen". Men helt oavsett kan exporten ses som att Sverige stöttar diktaturerna och förstärker deras legitimitet.
Statsminister Fredrik Reinfeldt har också viftat undan frågan, senast i Ekot i fredags:
"Jag tycker att vi har en restriktiv vapenexportpolitik och jag tycker att vi ska fortsätta ha det också i framtiden."
Visst är exporten restriktiv - men uppenbarligen är den inte restriktiv nog.
I andra sammanhang har Reinfeldt framhållit att den största delen av exporten går till länder i vårt närområde, demokratier som Sverige har starka band till. Det stämmer visserligen: år 2010 gick omkring 70 procent av exporten till EU och väletablerade demokratier som USA och Kanada. Men det ursäktar inte att Sverige under 2010 även exporterade krigsmateriel till bland andra Pakistan, Algeriet, Saudiarabien, Bahrain, Jordanien, Förenade arabemiraten och Tunisien.
Det är läge för Björklund att vara envis och fortsätta kräva ett tydligt demokratikriterium för vapenexporten. Det nuvarande regelverket har visat sig vara flexibelt, vilket skapat öppningar för företagare med rymliga samveten. Men även det mest exportsugna företag måste inse att vare sig Saudiarabien eller Bahrain är demokratier.