Margot i ledarlaget?

Politik2006-11-23 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Om Margot Wallström säger ja på valberednings fråga om hon vill bli partiledare för socialdemokraterna, så blir hon det. Hon är den för de allra flesta enande kandidaten, som har störst förtroende inom det socialdemokratiska partiet.
Tidigare har hon sagt nej på medias alla frågor om hon vill bli partiledare efter Göran Persson. Men hon har inte fått något officiell fråga från valberedningen än. Men många agerar nu för att hon ska acceptera att bli partiledare. Och valberedningen bäddar uppenbarligen för Margot Wallström genom att förändra partiledningen och istället för Göran Perssons enmansledarskap, bygga ett lag som leder partiet.
Då kommer det att spela mindre roll om Margot Wallström sitter i riksdagen. Partiets ledarskap kan bestå av partiledaren, en vice partiledare och riksdagsgruppens ledare. Då blir partiledarrollen mänsklig. Det är nödvändigt inte bara för att Margot Wallström ska acceptera den.
Det är fortfarande inte säkert att Margot Wallström kommer att väljas till nya partiledare på kongressen i mars. Men det är många som agerar för det. Flera mycket tunga socialdemokratiska ledare runt om i landet vill ha Margot Wallström som ny partiledare. Och de vill ha henne för hennes ledarskaps skull. De vill bredda ledarskapet inom partiet och få en mer demokratisk och lyssnande ledarstil. Det går inte att komma ifrån att Margot Wallström är den mest meriterade och i denna tid mest passande partiledaren för socialdemokraterna.
Hon har gedigen regeringsvana sedan många år i regeringen på olika ministerposter. Och hon tillhör inte den regering, som bidrog till att partiet gjorde en sådan stor valförlust och tappade det politiska initiativet. Margot Wallström har ett stort kunnande på miljöområdet och kommer att kunna göra förverkligandet av det gröna folkhemmet till en stor och tydlig framtidsvision, som kommer att locka många till en spännande utveckling. Både för miljön och tillväxten. Hon har varit socialminister och kan därifrån hela välfärdssystemet, dess förtjänster och brister. När hon lämnat regering och riksdag var hon egen företagare en tid och hon har varit en av de främsta i EU-kommissionen och vet hur en slipsten ska dras i Bryssel.
Säkert har Margot Wallström åsikter om EU, välfärden och hur jobben ska skapas, som inte alla socialdemokrater gillar. Men hon kan med sitt ledarskap få partiets alla delar att gå åt samma håll och med obändig kraft. Just för att hon och det nya ledarskapet kommer att driva partiets politik utifrån en helt annan medlemsförankring än tidigare. Sannolikt mår svensk socialdemokrati bäst av att Margot Wallström blir partiledare. Och att hon får några att dela ledarskapet med. Processen att nå dit är uppenbarligen igång. Sedan återstår att se om hon säger ja till detta och väljs på kongressen i mars 2007.