Märklig hantering av barnskötare

Politik2009-12-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är lite för mycket som är konstigt i hanteringen av de uppsagda barnskötarna i Gotlands kommun.
När uppsägningarna blev kända blev många av naturliga skäl oroliga och andra ilskna. Utgångspunkten att höja kompetensen i förskolan är bra och välvillig. Här handlar det om barnens bästa, inte de vuxnas rättighet att ha ett jobb, om man hårdrar det.
Det blir en jobbig omställning men i det långa loppet ett bra inriktningsbeslut.
Det första konstiga var att flera barnskötare fick fortsätta på sina jobb, men nu som vikarier. Att ha som syfte att på sikt byta ut barnskötare mot förskollärare är som sagt gott, att först säga upp folk på grund av arbetsbrist för att sedan låta dem jobba kvar utan trygghet och med högst osäker framtid är både dumt och orättfärdigt.
Det man eventuellt hade vunnit genom förklaringar och tydlighet om bakgrunden till beslutet försvann i ett nafs när detta stod klart.

Efter påtryckningar från Kommunal har nu kommunen som arbetsgivare återanställt 31 av de 80 uppsagda barnskötarna.
Trovärdigheten för hur verksamheten sköts har knappast byggts på i hanteringen av denna fråga. Det verkar inte ha byggts någon bro över det gap mellan nämnd och förvaltning som tidigare har lagts i dagern.
Det är inte nämndens ansvar eller uppdrag att sköta den dagliga verksamheten, se till att det finns personal. Men när nu verkligheten går på tvärs mot vad man tänkt borde nämnden vara informerad. Med tanke på all turbulens som varit borde man också ha haft en pedagogisk information att lämna till både berörd personal, föräldrar och allmänhet innan beslutet att återanställa kom som en, i och för sig, underbar julklapp för de som får tillbaka sina jobb.
Nej, man kan inte informera innan en förhandling är avslutad, men man kan ha en gemensam plan för hur informationen utåt ska skötas och se till att det sköts professionellt.
Samarbete och gemensam profil utåt verkar dock inte vara något som karaktäriserar barn- och utbildningssfären på Gotland.