Det har blivit en otrevlig stämning i debatten om Ojnare och det tilltänkta brottet där. Grannar blir osams, barn och anställda förföljs, rykten florerar och rena osanningar sprids.
För oss som försöker hålla oss någorlunda neutrala är det inte heller lätt. "Är du för eller emot?" Som om det var så himla lätt. Vi vill väl också behålla vattnet. Men vi vill inte heller att en redan svårt sargad del av Gotland ska förlora fler jobb.
Staten och kapitalet
Tyvärr har media varit ensidiga i sin rapportering och nästan enbart visat den ena sidans åsikter. Trädklättrande fastlandsungdomar smäller högre än torr och välgrundad fakta på löpsedlarna. En pressad landshövding viker sig för trycket, så även andra.
Det finns vissa saker som media kunde ha ifrågasatt på ett bättre sätt. Vi har till exempel miljöpartisten Stefaan de Maeckers olyckliga uttalande om att "Staten och kapitalet går hand i hand", när polisstyrkan kom till Gotland för att försöka medla i det besvärliga läge som uppstod när aktivister olagligen gick in på industriområdet och hindrade arbetet. Han har senare haft tillfälle att göra en pudel, men det blev knappt svanstippen.
Vad de Maecker inte tänker på är att han faktiskt är en del av "staten" genom sitt politiska uppdrag. Hur förklarar han det? Är det ens acceptabelt av en förtroendevald att säga så?
Insamling till böter
Andra märkligheter är den insamling som gjorts för att betala eventuella rättegångskostnader för de aktivister som kan åtalas och dömas för brott.
Föreningen Urbergsgruppen bildades för att jobba för "minskat uttag av ändliga resurser ur jordskorpan". Men på deras hemsida står också "Pengarna går till lägrets verksamhet och till att täcka eventuella skadestånd och rättegångskostnader."
I styrelsen sitter bland annat Sofia Bothorp, Nils-Erik Norrby och Elisabeth Wanneby (samtliga Ojnarekämpar).
Bothorp är ledande miljöpartist i Karlskrona, medan Wannerby är företrädare för (MP) i kommunstyrelsen i Oskarshamn och dessutom i landstingsfullmäktige i Kalmar län.
Vilka brott görs?
Det är alltså inga "amatörer" som samlar in pengar till eventuella böter för aktivister. Nu är det säkert inte olagligt att göra så, även om magkänslan säger att det är oetiskt att samla in pengar för sådant.
Miljöpartiet har i vilket fall som haft svårt med övergången från ett aktivistparti till att bli ett samhällsbärande parti under de år de suttit i Riksdagen. Nu kan man tycka att efter så många år borde man ha lärt sig, men tyvärr inte.
Jag kan till sist konstatera att det enda brott som existerat i Ojnare är inte ett stenbrott. Det är det brott aktivisterna gjorde när de överskred lagens råmärken, påhejade av flera milöpartister.