Måste lära av misstagen!

Politik2005-12-02 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det var en för en del överraskande hård kritik, som kommissionen som undersökt hur tsunamikatastrofen hanterades, har lämnat mot regeringen och ansvariga tjänstemän. Statsminister Göran Persson, utrikesminister Laila Freivalds och flera höga tjänstemän inom regeringskansliet och UD får hård kritik för att det tog lång tid att få igång krishanteringen.
Jag hoppas verkligen att regeringen med statsminister Göran Persson i spetsen inser hur allvarlig kritiken är och ser till att något liknande inte får upprepas. Det har funnits goda förslag på hur en bättre krishantering på toppnivån borde vara organiserad. Nu är det verkligen dags att handla och lära av misstagen från Estonia, tsunamin och andra kriser som drabbat Sverige.
Det handlar dels om att de politiska beslutsfattarna snabbt blir informerade och kan ta de rätta besluten. För att det ska fungera gäller att det ständigt finns de som är i beredskap, skaffar rätt information snabbt och informerar de politiskt ansvariga. Det handlar också om att få de krishanterande myndigheterna att samverka utan att de sätter upp revirgränser eller strider med varandra, vilket skapar passivitet.
Det går inte att komma ifrån att det gotländska Gotsam-försöket är ett steg i rätt riktning. Där samverkar olika krishanterande myndigheter på en operativ nivå. Det gör det lätt att agera rätt när kriserna uppstår. Denna beredskap har inte funnits inom regeringskansliet. Och därför tog det för lång tid innan alla insatser komma igång.
Helt klart har Göran Persson ett stort ansvar och det bästa han kan göra nu, är att först erkänner misstagen och sedan skapa en ny slagkraftig och effektiv krisberedskap. Ytterst handlar det om svenska folkets tilltro och förtroende för den svenska staten och dess förmåga att skydda medborgarna i krislägen.