Maten viktig för klimatet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För det är ju inte det faktum att det är vår livsstil som är den största orsaken till klimatförändringarna - om vi nu utgår från att de faktiskt existerar - som har lett fram till klimatkonferenser och växthusdämpande åtgärder.
Nej, det är insikten att om resten av världen anammar vårt sätt att leva så pallar inte planeten. Det är när befolkningstäta länder och kontinenter som Kina, Sydamerika och Indien börjar leva som vi, bidra till växthuseffekten i samma storlek som vi, som det blir riktigt stora problem.
Christel Cederberg från SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB, var årets föreläsare på Hushållningssällskapets årsmöte och det var en skrämmande bild hon hade att visa.
För även om vi mest tänker på bilar, industrier och lågenergilampor när vi tänker på omställning till en klimatsmart värld så är det istället det vi stoppar i oss som vi borde ägna mer tankeverksamhet åt.
Nötkött och mjölk är förvisso nyttiga livsmedel men de kräver enorma resurser från jorden innan de hamnar på våra köksbord.
Köttkonsumtionen har ökat dramatiskt de senaste 20 åren, med 38 procent. Fortsätter utvecklingen på samma bana har världens köttkonsumtion fördubblats till år 2050, jämfört med idag.
67 procent av all åkermark på jorden går åt till att producera foder till djur som vi sedan äter. Under denna omvandling av grödor till kött produceras stora mängder växthusgaser. 15-20 procent av alla utsläpp kan härledas till livsmedelsproduktion i lantbruket.
Sen slänger vi också cirka en tredjedel av all mat som produceras, mycket av utsläppen har därmed gjorts helt i onödan. Och fortfarande svälter en stor av världen...
Inget av det här är nyheter men det har talats ganska tyst om maten i relation till klimatet.
Det var kanske inte heller det budskap gotländska lantbrukare vill få den dag som är satt för utmärkelser och belöningar. Å andra sidan har det svenska lantbruket sedan länge haft en hög medvetenhet om lantbrukets bidrag till växthuseffekten och jobbat medvetet för att hitta nya lösningar.
För är man en del av problemet är man också en viktig del av lösningen. Både fortsatt som livsmedelsproducenter och i utvecklingen av biobränslen.
Makten sitter dock politikerna på. Och klimatkonferensen i Köpenhamn kommer med all säkerhet att handla mycket om mat.