Lek med tanken: Rysslands president kommer till Sverige inbjuden av statsminister Reinfeldt och äter en arbetsmiddag med denne och toppledare för alla Nordens övriga länder. I deklarationen efteråt heter det, utöver allt annat man är överens om, att Ryssland och Norden ska inleda en dialog om säkerhet, med en årlig avstämning. Detta som ett komplement till det robusta bilaterala och regionala säkerhetssamarbete man redan har.
Byt ut ”Ryssland” mot ”USA” så blir denna tankelek till dagsens sanning.
Intervjuad i Sveriges Radios P1-morgon förklarade Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson att det viktigaste resultatet av middagen med president Obama var att Norden i all sin mångfald kunde framstå som ett block, av intresse för USA att samverka med.
Det är så det är. Gör man inte sin röst hörd i världspolitiken hörs man heller inte.
För alla de mindre länderna i norra Europa är det ett gemensamt intresse att vinna gehör i Washington.
När de tre baltiska presidenterna 30 augusti träffade Obama i Washington gav det inget eko i USA:s medier. Det blev samma sak med Obamas besök i Sverige. Det har uppmärksammats internationellt bara för att han fortsatte redogöra för sin Syrienpolitik.
Svenska Dagbladets säkerhetspolitiske reporter Mikael Holmström kunde före Obamas ankomst berätta att USA även önskat att försvars- och säkerhetssamarbete skulle stå med på agendan vid överläggningarna med Fredrik Reinfeldt.
Av detta märktes inget på Obamas och Reinfeldts gemensamma presskonferens. Alliansfria Finlands president Niinistö och Sveriges Reinfeldt ville nog inte heller låta detta känsliga ämne störa matron.
Det blev ändå en passus om säkerhet, lagom oförarglig. Det skulle främst handla om frågor som uppkommer inom FN, om att förebygga och lindra konflikter.
Det låter inte märkvärdigt.
Men gissa om man lystrar på andra sidan Östersjön.
I Ryssland på ett sätt, surt, och i Baltikum på ett helt annat, sätt med glädje.
Ryssland ligger nära Norden och Baltikum.
Men om inte geografiskt så ligger oss USA närmare på alla andra områden.
Det är trist, men det är inte vårt fel att Ryssland är så politiskt avlägset. Det är också för att det ska bli bättre med Ryssland vi behöver markera samsynen med USA.
Vi kan också muntra upp de amerikaner som bara tycker att världen är ett problem med att de faktiskt har vänner, i stater som fungerar hyfsat.
Estlands president Ilves sa efter den baltiska träffen med Obama att det på senare år talats en hel del om ”pivots”. Pivot betyder svängtapp och har blivit rubriken på USA:s påstådda omorientering av utrikespolitiken, i riktning Asien.
Ilves tycker sig nu se en ny ”pivot”, med fokus på en av Europas säkraste och stabilaste och mest välmående regioner – Norden-Baltikum.
Det är något vi behöver jobba på. För det är mycket annat som kallar på USA:s och Vita husets intresse.