Matkriget i Visby

Politik2005-10-28 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nu klarnar innehållet i det som kallats hela havet stormar för handeln i Visby. I och med att byggnadsnämnden sagt ja till livsmedelsförsäljning i hörnet vid Arbetarerörelsens hus på vägen till Roma, så uppstår ett ytterligare livsmedelscentrum i Visby. Om det skulle bli så att både Coop Forum och ett Ica Maxi flyttar dit, så kommer det sannolikt leda till stora butiksdöden i Visby med omnejd.
Med ett stort fint Coop Forum vid Visbyleden och ett Ica Maxi i samma köpcentrum, så skulle säkert ytterligare fem-sju butiker tvingas klappa igen. Marknaden räcker helt inte till hur många livsmedelsbutiker som helst.
Frågan är ju också om det ska bli en stor livsmedelsaffär i gamla Flextronicshuset på norr. Om den knivskarpa konkurrensen mellan livsmedelsbutikerna leder till billigare mat för gotlänningarna må det ju var hänt. Men det kommer ofelbart leda till butiksdöd. Och som vi sett kanske till allt sämre kvalité på livsmedlen, så affärerna tvingas stoppa partier på grund av otjänlighet av olika lag.
Trots politikernas tidigare försök att begränsa uppbyggnaden av köpcentra utanför stadskärnan, så är det nu helt klart på väg i den riktningen. På Skarphäll är ett köpcentrum etablerat med ett stort antal affärer för bilar, vitvaror, el, elektronik, möbler och liknande. Och en stor livsmedelshall. Ska det nu bli ett ytterligare centrum vid Romavägens början och ett tredje i Flextronicshuset, så kan man undra hur det ska gå med innerstaden och Östercentrum. Nu ska ju Coop enligt uppgift ha kvar livsmedelsförsäljning på Östercentrum, men kommer det att vara samma mängd människor där som idag, när tre nya köpcentra är etablerade utanför staden. Dit alla måste ta bilen för att kunna handla. Eller ska busslinjerna utsträckas dit också, så de icke bilburna har en chans att handla. För deras närbutiker som idag finns, kommer sannolikt ganska snart slå igen i den hårda konkurrensen från jättebutikerna.
Frågan är om de folkvalda har utnyttjat sina möjligheter att styra utveckling av Visby, vad gäller handelns utveckling. I grunden är det näringslivet och deras vinstbedömningar som avgör etableringarna. Och det är de olika kedjornas avgörande om de vill ha en jättebutik för livsmedel eller flera mindre i Visby. Sedan får vi konsumenter påverka genom att handla där vi tycker det är bästa varor till bästa pris. Då märks om företagen tänkt rätt!