”Kyt u pärar”, kött och potatis i någon form, det är svensk standardmiddag, både till vardag och fest. GT frågade några ungdomar i torsdags om de tror att det kommer att förbli så. Och det tror de. Men jordbruksministern och några köttföretagare kan tänka sig alternativ.
Kött är gott
De flesta känner motstånd mot att bli vegetarian. ”Kött är gott”, som en grabb sa. Jag gissar att kött är viktigare för växande ungdomar än för vuxna.
Men jag tror att den har fel som påstår att kött är nödvändigt för hjärnans utveckling. De flesta indier är och har varit vegetarianer. Det betyder inte sämre utveckling.
Människor har alltid ätit både från växtriket och djurriket. Att leva som vegan är ett mycket svårare åtagande. Det finns folkslag som nästan helt har levt på boskapsskötsel, som samer i norra Skandinavien och nomader i Östafrika.
Det betyder inte att de ätit kött varje dag. Massajerna levde på mjölken från sina kor, och ibland tappade man dem på lite blod. Kött blev det till fest. Naturligtvis samlade man växter och rötter. Indierna har mjölkat sina heliga kor.
Annorlunda än mamma
Man kan dra ner mycket på köttkonsumtionen. Det handlar om en annorlunda matlagning än den man lärde av mamma. Jag har i 30 år köpt nån vegetarisk kokbok ibland och letat efter recept som passar mig. Somliga gillar sallader och bönor av olika slag. Det gör inte jag. Jag älskar potatis och allsköns rotfrukter. Dem kan man göra mycket gott av. Med mjölk och ost, grädde och ägg.
För många är det kanske lagom att börja med en köttfri dag i veckan. Att äta mer fisk, om man gillar det. Och satsa på riktigt gott kött när det skall vara lite extra.
Visst minns jag efter mer än 20 år det helgrillade lamm vi åt på Hau gård. Eller helgrillad hjort från Halla på ett bröllop förra året. Sen äter jag gärna hemma en potatisgratäng med stuvad spenat. Eller friterade palsternackskroketter med Mango chutney, som jag åt igår.
Korv till Valborg
Nå, det går ju inte att bara använda filén på kon eller bara bröstköttet på kycklingen. Korv är inte alls dumt. Vid Valborgselden smakar en grillkorv fantastiskt, även om man inte har en aning om vad som är i den.
Man behöver inte gå till överdrift med nånting, det är en god gammal gotländsk uppfattning.
Lite mer matfantasi bara! Man kan väl hoppas att alla matlagningsprogram på TV inspirerar till egna försök. Många hinner inte experimentera så mycket i köket. Men pröva ett nytt recept nån söndag kanske. Så hittar man nåt som man verkligen gillar. Att laga och äta god mat hör till livets enklaste och bästa njutningar.