Maud Olofsson får ge Reinfeldt miljölektion
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men under många år hände i stort sett ingenting för miljön och Edman tröttnade. Han slutade för att ägna sig åt författande och andra produktiva saker istället för att slå sig trött mot för miljön ointresserade statsråd och departementstjänstemän.
Vältajmat till valet
Så, i samband med partikongressen i höstas, kunde Göran Persson stolt kungöra att Stefan Edman nu skulle bli generalsekreterare för en ny institution med syfte att minska oljeberoendet. Oljekommissionen ska lämna förslag i slutet av våren, alltså i lagom tid före valet.
Göran Persson tog själv ordförandeposten och medlemmarna är inte politiker utan experter och näringslivsfolk, bland andra Volvos vd Leif Johansson, Lantmännens vd Birgitta Johansson-Hedberg och LRF Skogsägarnas ordförande Christer Segersteen.
Ett år före valet, som hotar att bli Perssons sista som statsminister, återupplivade alltså Göran Persson det gröna folkhemmet. Att det är ett viktigt led i valstrategin visas av att miljöfrågorna var ett huvudämne för Persson i radiodebatten med Fredrik Reinfeldt för en tid sedan. Alliansen framstod som helt tomhänt i miljöpolitiken, när Reinfeldt inte kunde turnera Perssons argumentation, trots att vad de socialdemokratiska regeringarna uträttat på området under Perssons mer än tio år som statsminister inte är mycket att skryta med.
Inte heller Oljekommissionen har något entydigt miljöperspektiv, trots Stefan Edmans medverkan. Varken kärnkraft eller naturgas utesluts som delar i en avvecklingsplan för oljeanvändningen. Därmed är kommissionen redan från början mer defensiv än om ett verkligt miljöengagemang hade varit utgångspunkten.
När Mona Sahlin utnämndes till miljö- och samhällsbyggnadsminister hävdade Göran Persson att också detta var ett sätt att sätta miljön mer i fokus. Sahlin har tidigare visat sig bättre på att prata än genomföra politik och hittills har det varit så även på miljöområdet. Det som varit positivt är det införda stödet för att byta ut oljeeldade uppvärmningssystem mot förnybara bränslesystem och ett EU-inspirerat program för energieffektivisering i den elintensiva industrin.
Inget för vindkraften
Däremot har regeringen inte gjort något för att verkligen få igång vindkraftsutbyggnaden. Dagens elproduktion från vindkraft på knappt en terawattimme (TWh) ska enligt riksdagens målsättning öka med lika mycket varje år fram till 2015, då tio TWh ska produceras.
Inte heller har någon rejäl satsning på biobränslen skett från regeringens sida. Snarare har de initiativ som tagits av branschen bromsats av regeringen.
Ändå står Göran Persson relativt stark i valrörelsen så länge inte Alliansen har någon genomtänkt strategi för miljöpolitiken. Centerpartiet har ett särskilt ansvar för att föra fram miljöfrågorna i valdebatten, men med tanke på socialdemokraternas valstrategi att enbart föra debatt med moderaterna måste också Fredrik Reinfeldt övertygas om att en tydlig miljöpolitik måste höra till Alliansens arsenal. Det måste Maud Olofsson förklara för honom och också visa på vilken politik som de fyra partierna gemensamt bör driva.
Även om andra frågor, främst jobben, anses viktigare av majoriteten väljare har miljöfrågorna stor betydelse för många marginalväljare. Alliansen får inte ge "walkover" i den matchen för då kan hela turneringen förloras.