Med E-nummer på frukostmackan
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Låt oss slå fast det en gång för alla: E-nummer är inte en speciell sorts produkt, utan innebär att ett ämne är godkänt som livsmedelstillsats inom EU.
Som konsument kan man naturligtvis föredra mer utförliga innehållsdeklarationer, och fråga sig varför det måste stå E 250 istället för natriumnitrit på korvpaketet. Å andra sidan är frågan om det senare är så mycket tydligare. Även om vissa vet exakt vad natriumnitrit är har det stora flertalet inte en aning. Istället för att lära oss en lång rad namn kan vi lära oss att E betyder att tillsatsen ifråga blivit bedömd och godkänd. Litar du inte på den bedömningen? Då står det dig fritt att slå upp vad E-numret betyder, på samma sätt som du skulle kunna slå upp natriumnitrit.
Vissa tillsatser används för att de gör maten billigare, eller får den att se lite trevligare ut. Andra är direkt nödvändiga för dem som inte vill laga all mat från grunden och äta den direkt.
Den ovan nämnda tillsatsen E 250 är ett exempel. Det är ett konserveringsmedel som hindrar mikroorganismen Clostridium botulinum att börja växa i rått kött. Därmed slipper vi matförgiftningen botulism. Tack vare det förhatliga E-numret minimeras risken för insjuknande efter frukostmackan med skinka på.