Med fokus på marknad och miljö
Foto: FREDRIK PERSSON
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
- Vårt uppdrag är att skaka om debatten genom att skapa en koalition av olika duktiga forskare och debattörer och samhällsengagerade personer för förändring. För mycket av både oppositionens och regeringens debatt går ut på att Sverige inte behöver förändras och den här koalitionen säger att det ska förändras.
Just forskningsanknytningen återkommer Ådahl ofta till och han nämner särskilt de många lite mindre högskolorna runt om i landet som har profilerat sig inom samhällsforskning, till exempel entreprenörskap eller migration.
- I dag är det en väldigt teknokratisk och nästan samhällsplanerarinriktad debatt som pågår medan mycket av den spännande forskningen handlar om småskaliga incitament och entreprenörskap och att sådant har stor betydelse för att tillväxt och annat ska utvecklas.
När Martin Ådahl beskriver hur han anser att Sverige behöver förändras blir både de gröna och de liberala utgångspunkterna tydliga.
- Dels måste Sverige bli mer flexibelt och entreprenörsorienterat. Och det gäller både entreprenörer som jobbar inom det privata, och samhällsentreprenörer som vill påverka saker och ting i en kommun eller i olika sammanhang, civilsamhället till exempel.
- Det andra som måste förändras är att vi måste ha en mer seriös och radikal attityd till att vi ska lösa klimatproblemen. Och där behövs det starka marknadsekonomiska styrmedel som uppmuntrar entreprenörskap på miljöområdet och nya lösningar.
- Fortfarande är steget väldigt stort i debatten från det att man tycker att det är ett stort problem till det att man kommer med konkreta förslag, som är marknadsorienterade och som inte bara handlar om att stoppa och förbjuda.
Men om man tror att samhället kan förändras genom marknadslösningar, så kanske idéerna inte ens behöver ta vägen via politiken alla gånger. En del av de goda förslagen kanske lika väl kan kanaliseras i civilsamhället?
- Absolut. När det gäller att uppmuntra till entreprenörskap eller i viss mån att hitta lösningar på miljöproblemen så är det saker som inte alltid politiker behöver hitta färdiga lösningar på. Ett exempel som ofta förekommer i den politiska debatten är att "nu ska vi bygga xx vindkraftverk" eller "nu ska vi bygga xx kärnkraftverk". Som om det var politiker som gjorde allt det där jämt och ständigt.
- Vi har redan funderat på hur vi skulle kunna beskriva vad det är som är positivt i civilsamhället för till exempel invandring. Invandring är ju något som på många platser är oerhört starkt positivt för de samhällen och de kommuner som får det. Och på de ställen man har lyckats med det så är det ju civilsamhället egentligen som spelar huvudrollen i hela den processen.
- Och det gäller en massa andra områden också, till exempel entreprenörskap. Det handlar ofta om att folk tror att de kan och att de ser att andra i ens omgivning faktiskt kan lyckas. Och det tror jag är en stor anledning till att det ser helt annorlunda ut i vissa kommuner när det gäller företagande eller miljöpåverkan än det gör i andra i Sverige, som trots allt har samma grundläggande lagar och förordningar.
En tankesmedja med fokus på samspelet mellan marknad och miljö således - ett välkommet tillskott i den svenska idédebatten i allmänhet och klimatdebatten i synnerhet.