Med matsäck i sommarhagen

Jordbruksministern vet var skåpet ska stå. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Jordbruksministern vet var skåpet ska stå. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Politik2010-07-26 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det finns ett botemedel mot den oro som kan förmärkas, både bland gamla centerväljare och bland Centerns kamrater i alliansen, om hur det ska gå för partiet i valet.

Det räcker att träffa Eskil Erlandsson. Det förstår sig, en person som kan säga "därest" i stället för "om" eller "ifall att" och få det att låta helt naturligt är också kapabel att överbrygga motsättningar mellan generationer och intressen, mellan gammalt och nytt.

Med sin fryntliga uppenbarelse är jordbruksministern ett naturligt led mellan Centerns rötter i myllan och skogen och dagens brokiga, centerliberala blomsterprakt.
Den här veckan har han varit ordförande för regeringen, som han leder på vandringen genom sommarhagen. Han vet hur en sådan ser ut. I våra ögon. Och EU:s.
I en EU-hage får finnas högst 60 träd per hektar och de ska se ut på ett visst sätt, om hagen ska klassas som betesmark och därmed räknas in i underlaget för gårdsstöd.

De senaste dagarna har uppmärksammats att svenska bönder kan tvingas betala tillbaka pengar ifall (därest!) de fått EU-stöd för mark som inte uppfyller kriterierna. Men har de som sökt stöd följt svenska regler finns ingen anledning till oro, betonar Erlandsson på presskonferensen efter torsdagens (22 juli) regeringssammanträde.
Det är annorlunda om man sökt stöd för sådant som helt klart inte är jordbruksmark, exempelvis en damm.

Att problemet alls uppstått beror, säger Erlandsson, beror på att den förra regeringen inte anslog medel till inventering av marken. Så skulle ha skett redan 2005.
När de aktuella reglerna för gårdsstöd formades såg alliansregeringen till att Sverige som kompensation fick 135 miljoner kronor extra, till mark med särskilda biologiska värden - den mångfald den svenska sommarhagen kan bjuda på, utan att för den skull vara betesmark i EU:s mening.

Det har varit tätt på sistone mellan jordbruksministerns resor runt om i landet för att marknadsföra visionen om maten som motor i den lokala ekonomin, för turismen.
För två år sedan drog han i gång kampanjen "Sverige - det nya matlandet." Han smider onekligen medan järnet är varmt. Maten och matlagningen som en källa till nationell, lokal och individuell stolthet har ju blivit även ett svenskt fenomen.

Nu gäller det att snabba på. Erlandsson har utlyst en tävling om vilken ort, stor eller liten, som ska koras till Sveriges första matlandet huvudstad. Förslagen ska vara inne senast den 1 september (för reglerna, se regeringens hemsida). Juryn sammansättning meddelades under Almedalsveckan.

Tävlingen avgörs före valet. Vi lyckönskar vinnaren, på förhand. Månne också Erlandsson blir en vinnare, 19 september?