Med samverkan kommer vi längre

Politik2014-04-05 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den 1-2 april besökte jag de nationella Finsam-dagarna i Uppsala. Drygt 400 personer samlades för seminarier och samtal kring hur vi genom mer samverkan och färre ”stuprör” åstadkommer en mer inkluderande arbetsmarknad.

Det är sannerligen ett angeläget ämne, när vi står inför en katastrofalt hög arbetslöshet, samtidigt som många arbetsgivare vittnar om att de gladeligen hade anställt fler om det bara funnits rätt kompetenser att tillgå.

Finsams arbete ringar in ett område där politiken verkligen kan och ska göra skillnad. Där vi måste slipa ner trösklarna och rusta fler människor för deltagande i arbetslivet, till 100 procent av deras egen förmåga. Finsam är en viktig pusselbit i sammanhanget.

Gotländsk samverkan

Gotland spelade en särskild roll under det här årets Finsam-dagar, detta då projektledare Susanne Johansson och projektdeltagare Ewy Pettersson från Unga Kvinnor höll i ett av seminarierna och berättade om hur vi här på Gotland genom tät samverkan mellan arbetsförmedlingen, försäkringskassan och Region Gotland öppnat upp för arbete, praktik eller studier för ett flertal unga kvinnor, och hur projektet nu gått vidare in i vårt nästa steg i samverkan: JobbSam.

All anledning till stolthet, och till att fortsätta prioritera samverkan på det här området!

Ett annat spännande seminarium, som verkligen stämde till eftertanke, var det som hade rubriken ”Varför är kvinnor mer sjukskrivna än män?”, där Kristina Alexanderson från Karolinska institutet i tydliga ordalag redogjorde för våra gemensamma tillkortakommanden på det här området och föreslog några förbättringar.

Till exempel är det värt att notera att i medicinsk forskning är mannen fortfarande norm, många av kvinnors symptom förlöjligas, förminskas och ”förklaras” med psykiska orsaker varpå man förskriver läkemedel utan att gå till botten med orsaken till ohälsan och kvinnor sjukskrivs också under längre perioder.

Könsuppdelad statistik

Det senare uppmärksammar Kristina Alexanderson särskilt, då det blir alltmer tydligt att längre sjukskrivningar i många fall försämrar måendet, medan deltidssjukskrivning alternativt stegvis återgång i arbete i många fall är väldigt lyckosamt.

Finsam-förbunden uppmanades också att konsekvent efterfråga könsuppdelad statistik, just för att få ögonen på skillnader mellan könen och bättre möjligheter till riktade insatser med syfte att snarast möjligt kunna delta i arbetslivet efter egna förutsättningar.

Inget lotteri

Den kvardröjande tanken efter de här dagarna är dock att samverkan på det här området borde prioriteras högre på nationell nivå, så att fördelarna med Finsam kommer ännu fler till del.

Att komma ifråga för samverkansinsatser bör inte avgöras av ett ”lotteri” beroende på i vilken svensk kommun du bor och huruvida den kommunen valt att ingå i ett samordningsförbund eller ej. Vi kan bättre än så!