Medborgarförslag på gott och ont
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Och här på Gotland har kommunfullmäktige bara under sammanträdena i februari och mars behandlat tolv sådana förslag.
Var det en bra reform? I tidskriften Dagens samhälle som har gjort en utvärdering, är meningarna delade. Precis som på Gotland avslås de allra flesta medborgarförslagen. Men några tycker ändå, att de kan vitalisera debatten.
En dyrbar dubblering
Att så få förslag leder till några åtgärder beror här framför allt på att de som kommer med dem inte har hela bilden klar för sig. Den som föreslår trädgårdsutbildning i Botaniska trädgården har inte tänkt på att sådan redan bedrivs på Lövsta. Det skulle bara bli en dyrbar dubblering.
Det är inte heller meningsfullt att tala mot en vindkraftspark söder om Klintehamn. Kommunfullmäktige har beslutat om en detaljplan som gör det möjligt att bygga ut vindkraften där.
En medborgare som bor vid Palissadgatan vill ha denna avstängd för genomfart för att lösa trafikproblemen där.
Tekniska nämnden har hittills inte kunnat göra något åt den gatan, eftersom man först måste att avleda vatten som kommer uppifrån berget, men till det saknas pengar.
Det är ju så, att nästan alla medborgarförslag skulle medföra ökade kostnader för kommunen. Det är nog ändå de folkvalda som bäst kan avväga var de knappa skattemedlen skall satsas. Den enskilde ser till sina egna intressen.
Närmaste folkvalde
Det är skäl till att en del kommuner sagt nej till reformen. "&vi försöker vitalisera partierna och ordna fler träffpunkter i stället", säger kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg. "&det är lätt att få tag på en politiker för den som vill påverka", säger fullmäktiges ordförande i Katrineholm.
Så tycker nog jag också. Ingen gotlänning har långt till närmaste fullmäktigeledamot.
Betänk också att behandlingen av dessa förslag kostar ganska mycket. Alla skall tas upp i nämnd och i fullmäktige. Det betyder flera A4-sidors skrivarbete för de tjänstemän som bereder frågan. Nog tycker jag, att förslag som är uppenbart olagliga kunde avslås direkt.
En medborgare talar för att ha kvar P18 på Gotland. Ett sådant förslag ligger utanför fullmäktiges kompetens att behandla. Det får inte ens diskuteras.
Likaså skulle det strida mot kommunallagen att ge gratis tomtmark till fastlänningar som flyttar hit. Alla kommunmedborgare skall behandlas lika.
Sedan finns det ju medborgare som är smarta nog att helgardera sina förslag. En sådan har ett förslag som kräver avstängning av Stora törnekvior, vägen över A7-fältet.
Samt ett annat förslag som kräver breddning, cykelväg och belysning längs Stora törnekvior. Bara för fullmäktige att välja, alltså. För säkerhets skull talade dock en ledamot mot avstängning. Tekniska nämnden vågar nog inte heller stänga av den vägen, som egentligen inte fanns, när den asfalterades.
Ekonomin sätter gräns
En del medborgarförslag vinner faktiskt gillande. Fullmäktige skulle gärna se att deras möten sänds över Internet, som en medborgare föreslagit. Det skall utredas vidare. Och jag blir i alla fall förtjust i det förslag som vill göra hela Visby innerstad till gågata, där all biltrafik skall ske i gångfart. Måtte det falla framåt i tekniska förvaltningens vidare utredning.
Vem skulle ha något emot bussförbindelse ut över ön från alla färjeankomster? Tyvärr sätter ju ekonomin gräns även för de klokaste förslag. Ändå vill vi i fullmäktige, att medborgarna skall engagera sig.
Ring gärna till någon av oss!