Medeltidsveckan berör gotlänningarnas identitet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Lätt att förstå om man ser saken så. Men det gör inte dagens medeltidingar. Valdemar är en sägenfigur för dem, av samma sort som Arn i Västergötland. Och han är inte alls huvudsaken.
Två sommarveckor tycks riktigt etablerade nu. Man kan lugnt räkna med att de kommer igen nästa år. Det roliga är att karaktären är så helt olika. De vänder sig till olika människor, utformas helt olika. Ändå har båda Gotland som förutsättning.
Almedalsveckans styrka
Politikerveckan Almedalsveckan bygger på högsommar, långa dagar, behagliga kvällar, den gamla stadens intima charm. Helt enkelt avkoppling för folk som annars stressar mellan sammanträden och dead-line-tider.
Där träffar de varandra, ser en chans att få ut just sitt budskap. Sällan ser jag några bekanta på de seminarier jag hinner gå på.
Som gotlänning kan man visst smyga sig med, äta gratisluncher och lyssna på intressanta debatter i verkligheten. Få gör det.
En helt annan sak med Medeltidsveckan. Där hör man gotländska runt omkring. Fler och fler skaffar medeltidsdress och tar på den ibland i alla fall.
Det är roligt att klä ut sig. Och det är fantastiskt att en hel hembygdsförening ställer upp och genomför något som hände här år 1313. Spelet på Laikarheid i Lärbro tyckte jag var en fullträff.
Naturligtvis flöt det inget blod när gutarna rök ihop med kung Birgers svear. Ändå tyckte jag mig få en glimt av hur medeltida slag gick till. Totalt kaos, unga mäns obegripliga lust att slåss. Och egentligen visste ingen, varken då eller nu, vem som "segrade".
Dokumenten ger väldigt lite kött på benen. Professor Dick Harrison balanserar mellan sägen och känd historia när han berättar om vad som hände den gången.
Det är vår historia
Jag var i Mästerby också. Där söker slagfältsarkeologer spår av det slag som enligt traditionen ägde rum på Fjäle myr i juli 1361. "Allan Lingström berättade utförligt om hur lite vi vet"
Så citerade han själv från en tidningsartikel. Det är ju just det som är utmaningen. Det som är drivkraften för medeltidsveckan.
De som klär ut sig, syr sina skor och vässar sina spjut, de söker en identitet. Det är vår identitet, därför har gotlänningarna tagit till sig den här veckan.
Hade jag någon förfader med i slaget på Fjäle myr? Eller på Laikarhaid? Det är mycket troligt. Vi vet att med moderna metoder kan man komma längre, få veta mer.
Alla kan vara med
Medeltiden äger vi alla gemensamt, det är vår historia, runt Östersjön. Låt vara att det är roligare att klä ut sig till borgardam än till tiggarkäring. Alla kan vara med. Det är här i Visby man kan spela upp den.
Det är rätt att sitta i Drottens ruin och se Spelet om Envar. Då kommer man in i medeltida sätt att tänka. Döden lurar ständigt på dig! Samla nu goda gärningar, så att du kan klara dig i Domen!