Medicin mot ett sjukt monopol
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Tillverkarna försöker på olika sätt komma runt de begränsningar som finns kring att marknadsföra sina produkter genom att påverka läkarkåren och patienterna att välja just deras märke. Patienterna har blivit allt mer medvetna och kunniga om både sjukdomar och olika slags läkemedel och vet ofta redan på förhand vad de förväntar sig av läkaren, som i sin tur förstås gör sitt bästa för att patienten ska bli nöjd och glad, och förhoppningsvis frisk. Men den ökade efterfrågan på nya och dyrare läkemedel leder till ökande kostnader. Därför infördes år 2002 en regel som säger att apoteken är ålagda att byta ut ett förskrivet läkemedel mot en billigare, likvärdig variant, om det finns en sådan. Den patient som ändå vill ha den dyrare varianten får betala mellanskillnaden själv. Det hindrar att kostnaderna skenar iväg, samtidigt som man behåller subventionerna och patienterna också får något att säga till om.
Men fler förändringar är på gång. Förra året tillsatte regeringen en ensamutredare, Lars Reje, som ska undersöka hur Apoteksbolaget kan konkurrensutsättas och servicen förbättras.
I Norge, där man har gjort liknande reformer, har man nyligen undersökt hur dessa har fallit ut där. Priserna har visserligen sjunkit, men det tillskrivs främst det pristak som sätts på vissa läkemedel. Och man ska nog inte hysa alltför stora förhoppningar om att några dramatiska förändringar i prisnivåerna skulle ske bara genom att Apoteket konkurrensutsätts - inte så länge subventionerna av läkemedel ser ut som de gör.
Men det som däremot skulle förbättras är just servicen och tillgängligheten. Dels skulle ett avskaffat monopol kunna leda till att ställena där receptbelagda preparat lämnas ut blir fler. Den som besöker en stad på den europeiska kontinenten slås av det stora antalet apotek. I nästan vart och vartannat gathörn tycks det finnas ett Pharmacie. Och varför inte, lika väl som de livsmedelsbutiker dit vi går för att köpa det nödvändiga, lika viktiga är förstås de varor som säljs på apoteken för många människor. Men dels borde också de receptfria läkemedlen kunna säljas i just livsmedelsbutiker. Det finns helt enkelt inget bra svar på frågan varför det är tillåtet att sälja cigaretter på ICA, men inte nikotinplåster.