Men i Danmark är ett nytt val utlyst

Politik2011-08-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KÖPENHAMN. I natt har de politiskt engagerade danskarna inte sovit. De har satt upp på valplakat.

Ty på fredagen stod statsminister Lars Løkke Rasmussen äntligen i talarstolen - och utlyste valet till den 15 september. Nu väntar knappt tre veckors högintensiv valrörelse; den spås bli både smutsig och hårdför.

Ska man tro opinionsmätningarna så är den borgerliga regeringens tid ute. Det röda blocket har ett rejält försprång vilket innebär att Danmark om några veckor kan ha sin första kvinnliga statsminister, socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt.

Liberale Venstre har tillsammans med Konservativt Folkeparti styrt Danmark i tio år. Men det hade inte gått utan stöd från Dansk Folkeparti (DF) och dess ledare Pia Kjærsgaard. Hon har varit den mest inflytelserika politikern i landet och kunnat fullfölja sin invandrarfientliga linje medan de borgerliga i övrigt gnisslat tänder.

Nu riskerar DF att förlora sin nyckelroll och det är många i Danmark som är glada för det även om de i övrigt sympatiserar med den borgerliga sidan.

Den här valrörelsen kommer inte att handla om invandringen. Partierna är nämligen ganska eniga om hur den frågan ska hanteras och det finns en gemensam vilja att försöka hålla tillbaka Dansk Folkepartis mest extrema krav.

Istället blir det den ekonomiska politiken som står i fokus. Väljarna ska ta ställning till vilket block de tror bäst kan hantera utmaningarna. För utmaningar är det; den statsbudget som las fram häromdagen slutar med ett underskott på svindlande 85 miljarder kronor (danska!).

Regeringen har lagt fram en tillväxtplan som dock DF sagt nej till. Och därför hade statsministern egentligen inget val - han blev tvungen att utskriva valet redan nu (även om han nog gärna hade väntat maximalt länge - alltså till november).

Det röda blocket består av Socialdemokraterna, Socialistiskt Folkeparti (motsvarande svenska Vänsterpartiet light) och Enhedslisten (kommunisterna). Helle Thorning Schmidt stöds också av det lilla men betydelsefulla caffe latte-partiet, Radikale Venstre.

Utmaningen är nu att visa väljarna att man bättre än regeringen kan hantera den ekonomiska krisen. Skattehöjningar och ökad skuldsättning är det röda blockets metoder, åtminstone om man får tro de blå... Man vill gärna få väljarna att tro att det råder närmast "grekiska förhållanden" i de rödas ekonomiska värld.

Det som också kan sätta en käpp i hjulet för den röda oppositionen är att den saknar regeringserfarenhet. Ingen av de tilltänkta ministrarna - ej heller statsministern - har tidigare prövat att leda landet. I den kristid vi befinner oss i kan det betyda att väljare helt enkelt inte vågar chansa på en ny ledning.

Statsministern slog fast, då han utlyste valet, att danskarna nu ska välja väg; en som medför ökad okontrollerad skuldsättning eller fortsatt ansvarsfull välfärdspolitik.