Mer av energi i politiken
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
1980 var tanken att folkets utslag skulle lösa den energipolitiska trätan. Så blev det inte. 2006 är kärnkraften fortfarande en laddad fråga, inte minst för den borgerliga alliansen.
Centerpartiet samarbetar inte med de övriga allianspartierna om energipolitiken, utan med socialdemokraterna och vänsterpartiet.
På onsdagen presenterade samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin det senaste resultatet av samarbetet, en vindkraftsproposition. Av den verkar det som att partierna hoppas att det kommer att blåsa mycket i Sverige. "Vindkraften har en enorm potential" menar Mona Sahlin i ett pressmeddelande.
Satsningar på förnyelsebara energislag som vindkraft är viktiga, men de räcker inte. Energiförbrukningen totalt sett visar inga tecken på att minska. Tvärt om. Vårt moderna samhälle kräver mycket energi för att fungera.
Energiförsörjningen måste vara både tillförlitlig, säker och långsiktigt hållbar. Allt fler länder ser kärnkraft som en viktig energikälla eftersom den inte bidrar till växthuseffekten. Finland är ett av dem.
Sverige tvärsemot
I Sverige är utvecklingen tråkigt nog den motsatta. Reaktorer stängs av i förtid utan att det finns hållbar energiproduktionen för att ersätta bortfallet. Därför är det beklagligt att alliansen inte förmått samlas kring en gemensam energipolitik. Det handlar ju inte om en struntfråga, utan om ett centralt politikområde som varje regering måste kunna hantera.
Ansvaret för oenigheten ligger inte bara på centerpartiet, utan även på de andra allianspartierna. De har uppenbarligen inte prioriterat frågan tillräckligt högt. Med detta sagt ska skillnaderna i oppositionen inte överdrivas, vindkraftsuppgörelsen till trots. Samarbetsklimatet i alliansen borde inte göra det omöjligt att slutförvara den otidsenliga kärnkraftsavvecklingen i händelse av en valseger.
Mer oroväckande är de positiva signalerna från Göran Persson apropå förslaget från Sveriges processindustrier om att återreglera elmarknaden på grund av de höga elpriserna. Konkurrensen fungerar inte, säger Persson.
Energipolitiken är på dagordningen nu när EU håller toppmöte. Ökad konkurrens är ett av ledorden för det europeiska samarbetet på energiområdet. Just då väljer Göran Persson att tala om återreglering för att komma åt prisproblem som till stor del förklaras av höga elskatter och nedläggning av moderna kärnkraftverk. Detta om inte annat, borde få centerpartiet att inse att det är dags att byta umgänge för att göra upp om energipolitiken.