Mer framåt än bakåt 2006

Politik2007-01-02 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ytligt betraktat är det lätt att tycka att 2006 varit lika uselt som alla andra år. Fyllt med krig, konflikter, svält, naturkatastrofer och annat elände.
Men gör man sig besväret att gå litet bakom rubrikerna och försöker sätta in händelserna i ett vidare sammanhang, finns det faktiskt en hel del ljuspunkter.

Mellanöstern
Det gäller dock inte det gamla konfliktområdet Mellanöstern. Där har allt blivit sämre under 2006:
För 12 månader sedan såg läget i Libanon riktigt hoppfullt ut. Den syriska ockupationen var slut och en om än bräcklig nationell enighet tycktes ha uppstått i detta så splittrade land.
Den israeliska bärsärkagången i södra Libanon i somras slog allt i spillror, inklusive den nationella enigheten. Idag belägras regeringskontoren i Beirut av shiamuslimer som kräver större andel av makten.
Efter Israels utrymning av Gaza och bildandet av en israelisk samlingsregering fanns det hopp om en ljusare framtid även för Palestina.
Detta hopp ökade än mer sedan palestinierna kastat av sig den korrupta Fatah-regeringen och valt en regering som kunde ha gett Palestina ett effektivt och rättvist styre.
Men den folkvalda regeringen ströps ekonomiskt av USA och EU (inklusive Sverige) och nu råder fullt inbördeskrig mellan de palestinska fraktionerna i Gaza. Samtidigt meddelar Israel att man ska öppna en ny bosättning på Västbanken för dem som utvisats från Gaza!
För dem som bekymrar sig för Israels säkerhet, finns anledning till oro. Den misslyckade invasionen av Libanon visade att Israels militära överlägsenhet delvis är en myt.
De Israelfientliga krafterna växer sig allt starkare regionen, samtidigt som Israel undermineras moraliskt av den apartheidliknande religiösa och etniska diskriminering, som landet tillämpar både inom sina egna gränser och på de ockuperade områdena.
Men värst har utvecklingen varit i Irak. Den regering som för ett år sedan installerades efter lyckade val har visat sig oförmögen att stoppa det eskalerande våldet i landet.

Inbördeskrig i Irak
Ockupationen har inte bara satt fart på terrorismen, den har också utlöst ett religiöst färgat inbördeskrig med åtföljande etnisk rensning.19 av 20 irakier anser att deras säkerhet är sämre nu än på Saddams tid. Densamme Saddam ska nu hängas efter en farsartad rättegång, utan att ha rannsakats för alla brott.
Afrika fortsätter, trots vissa framsteg, att vara en problemtyngd kontinent. I dagarna bevittnar vi hur trupper från det utfattiga kristna Etiopien invaderar det ännu fattigare muslimska grannlandet Somalia i något som mycket väl kan utvecklas till ett nytt religionskrig.
Attacken inspireras och finansieras av USA som först stödde de ökända krigsherrarna i huvudstaden Mogadishu. När dessa fördrevs av milis från de muslimska domstolarna, tog USA hjälp av Etiopien för att jaga bort "terroristerna".
Ljuspunkterna är inte lika tydliga som bakslagen, men de finns där. Demokraternas övertygande seger i höstens kongressval visar att det äntligen börjar gå upp för amerikanerna att Bush & Co fört dem totalt vilse i världspolitiken och att det nu är dags för ett nytt styre.

Nya ekonomiska stormakter
I Latinamerika har en rad val under året vunnits av politiker, som vill göra upp med den amerikanska utsugningen av kontinenten och håller på att lyckas med detta.
I Asien är hundratals miljoner människor på väg att lyftas upp ur fattigdomen, och länder som Kina och Indien framträder som nya ekonomiska stormakter.
Med växande ekonomisk styrka följer politiskt inflytande. Förändringarna i världen är så stora och snabba att vi inte kan överblicka dem.