Mer frihet ger högre kvalitet på såväl vård som skola
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Egna beslut
Vissa tycks vara rädda för vad gotlänningarna kan tänkas göra med sin nyvunna frihet. Tänk om folk, ovetandes om konsekvenserna, hittar ett bättre alternativ än bygdens kommunala skola? Oansvariga gotlänningar kanske ställer till vårdcentralernas planering genom att välja en privat mottagning? Tjänstemän inom Gotlands kommun och oppositionspolitiker höjer ett varningens finger: "Släpp inte för mycket makt till gotlänningarna - de vet inte sitt eget bästa".
Nu verkar det inte som om de styrande lyssnar på varningarna, utan litar på att de flesta är vuxna nog att kunna fatta beslut som rör liv och vardag, utan inblandning från politiker. Jag tackar för det förtroendet. Det är rätt väg att gå, men det finns ändå anledning att lyssna åtminstone med ena örat på olyckskorparna. Lika lite som all kommunal verksamhet fungerar smärtfritt kommer de nya friskolorna och privata vårdinrättningarna att fungera smärtfritt. Vi kommer att få se de sämsta slås ut, och i värsta fall tvingas barn eller sjuka att med kort varsel hitta andra alternativ. Frågan är då, är det värt det? Tar Gotlands politiker sitt ansvar när de släpper ifrån sig makten och kontrollen när man vet att människor kommer att komma i kläm?
Smartare lösningar
Svaret på den frågan är att valfrihet och konkurrens i längden alltid leder till bättre, effektivare och mer kundfokuserad verksamhet. Möjligheten för människor att välja innebär också att man kan välja bort. Att kunderna börjar svika är nog den tydligaste signalen som en verksamhet kan få om att det är dags att rycka upp sig. Med valfrihet och fri konkurrens skapas drivkrafterna som gör att vi kommer att få se nya, smartare lösningar som både sänker kostnaderna och gör verksamheterna bättre.
Ledningen för den kommunala skolan har övertygat politiker om att en viss storlek på enheter är ett krav för att få en effektiv och bra verksamhet. Jag ser fram emot att få den tesen motbevisad av ett eller flera småskaliga privata alternativ. Jag ser också fram emot att se en privat mottagning bevisa att det går att driva en vårdcentral kostnadseffektivt och samtidigt ha hög tillgänglighet.
Vandringen mot mer frihet har bara börjat. Gotlänningarna är mogna att axla det ansvar som tidigare låg hos politiker och tjänstemän inom Gotlands kommun. Tids nog kommer även de som jobbar inom berörda verksamheter att se vilka fördelar konkurrens och valfrihet innebär för utvecklingen av den egna verksamheten, och hur positivt det är när kunder kommer enbart för att de tycker att verksamheten är bra.