Mer politik än religion

Politik2006-02-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är alltid farligt och risk för våldsamheter när extremister får stort inflytande. Det visar den uppståndelse och oro som Jyllandspostens Mohammedkarikatyrer har skapat.
I Danmark finns en bitvis mycket främlingsfientlig stämning och en nedvärderande förföljelse av muslimer och islam som religion. Det är Pia Kjærsgaards främlingsfientliga Dansk folkeparti och hennes inflytande, som gör att danska statsminister Rasmussen är lika främlingsfientlig som Kjærsgaard. Han regerar på hennes nåder.
Och Jyllandsposten agerar på samma sätt. De visar större hänsyn till de kristnas känslor än muslimernas. De uppges ha vägrat ta in satiriska Jesusbilder, men tog gladeligen in kränkande Mohammedkarikatyrer.
När sedan extremister i arabvärlden via e-post, internet och sms ser detta, som hånar de djupt troende muslimerna, så använder de detta för att skapa kravaller och våldsamheter. Ivrigt påhejade av diktaturregimer som vill slippa stridigheter riktade mot regimen. Då är det bättre att islamistiska extremister riktar sin vrede mot det lilla Danmark och dess främlingsfientliga och muslimfientliga regim. Och olika nazist- och fascistgrupper i Danmark vädrar morgonluft och kräver ännu hårdare tag mot Danmarks muslimer.
I bakgrunden finns också den värde- och kulturkonflikt, som växt mellan det kristna Europa och USA och de muslimska länderna. När Sovjet och kommunismen föll försvann också fienden för den kristna högern i Väst. Som vi sett har arabvärldens muslimer fått överta den roll som sovjetkommunisterna hade. Nu har USA med allierade bekrigat Afghanistan och Irak efter en mångfald av mindre och större terrordåd från muslimska extremister. Kampen om oljan och ekonomisk makt är lika viktig som religiöst herravälde. Och i krutdurken Mellanöstern har konflikten mellan Israel och Palestina trappats upp.
Det är nog snarare än tillfällighet att den danska tidningens karikatyrer blir en utlösande faktor för det nu ökande våldet. Det finns en skillnad i synen på medias yttrandefrihet mellan västvärlden och den islamska, men det är knappast detta som är huvudfrågan i det som nu sker. Det handlar mer om politiska regimer och grupper, som tar det som förevändning för att ge igen för ringaktning, förföljelse, ekonomisk utsugning och militär ockupation.
Nu får vi se om det finns kloka regimer på båda sidor, som kan öppna en dialog. Alla muslimer känner sig inte kränkta och vill bränna alla danska ambassader och bojkotta alla danska varor. De västerländska regeringarna måste tänka sig för, så de inte ställer upp på och än mindre odlar ett uttalat diskriminerande och ringaktning av islam och muslimer. Det som nu sker är ett politiskt maktspel med religiös täckmantel. Det är båda sidors ansvar att stoppa våldet och öppna dialogen. Annars kan det gå väldigt illa.