Mer skvaller ur byrålådan

Politik2011-10-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I ytterst få länder skulle en vapenvägrare kunna bli minister. I ännu färre försvarsminister. Nu har Sten Tolgfors ytterligare utmärkt sig genom att bli KU-anmäld för att ha åthutat en general att vara tyst. Skälet är enligt anmälan att generalen, tillika forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, Foi, och ledamot av kungliga krigsvetenskapsakademien, skulle tala om problemen med att den nya solidaritetspakten - att vi skall hjälpa våra grannar om de angrips.

När Byråns utsända nyligen hörde honom tala på det temat stod det klart att statsmakten inte hade funderat igenom vad solidaritetspakten innebar i praktiken och därmed inte planerat för hur den skulle kunna omsättas i praktisk handling. Sådant brukar makten inte vilja höra. Byrån säger fritt efter Shakespeare: "There is something rotten in the kingdom of Sweden".

Annie Lööf har triumferande tillkännagivit satsningar i 100-miljoner klassen på facebook. En som inte lätt sig imponeras var Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Han tycker att pengarna ska gå till järnväg i stället. Den som byggde upp järnvägsnätet i Tyskland hette Otto von Bismarck och fick tillnamnet "Järnkanslern". Man kan undra om Fridolin siktar på att bli ihågkommen som "Järnröret"?

I vårt grannland Norge har pressen uppmärksammat att det finns likheter mellan Muammar Gaddafis död och hur vår svenske kung Carl XII gick hädan. Båda dog i strid under mystiska omständigheter. Nu har det snart gått 300 år sedan skottet vid Fredrikstens fästning. Byrån väntar fortfarande på det norska erkännandet.

För att marknadsföra nordisk mat har de fem nordiska ländernas Washingtonambassaderna ordnat "Nordic Food Day in DC Schools".

Byrån tycker det naturligtvis är lovvärt att man sprider kunskapen om svensk mat i USA. Men är det inte ett lite lustigt tilltag att bjuda 45 000 barn på skolmat i form av svenska köttbullar och norsk lax? Särskilt som skolmaten här hemma allt oftare lämnar ett och annat att önska.

I andra sammanhang i Sverige anses det oetiskt med reklam riktad mot barn, men det gäller visst inte i USA och särskilt inte, som lök på laxen, när statens ändamål helgar medlen.