Miljömålen som hamnade lite fel

Politik2013-01-30 07:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ingen har väl missat Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malms förslag om Gotlandstrafiken.

”Man kan inte få allt”, sa han men glömde tillägga att man kan få det sämre. Och förslaget, som det ligger, har bara försämringar. Precis som i den gotländska sjukvården finns det för lite pengar i budgeten för att det ska gå att få ett bra resultat.

Där ligger ansvaret på infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd (M) och finansminister Anders Borg (M), som är för snåla med tilldelningen till vår infrastruktur. Catharina Elmsäter Svärds förklaring under fredagen var mest snömos. Hon kunde inte komma med något konkret utan var lika svepande som hon hela tiden varit i frågan.

Betoningen på miljöaspekten har också varit hög. Men ska Gotland behöva bidra med så stor del av miljökraven när en globaliserad värld forslar varor vart som helst utan miljöhänsyn?

Gotländsk trängselskatt?

På nyåret infördes det trängselskatt för bilister i Göteborg. Syftet sägs bland annat vara att, förutom att minska trafiken, låta bilisterna betala för bättre kommunikationer. Vi ska kanske införa en ”trängselskatt” på Gotland också? Resenärerna under sommarmånaderna får betala en landstigningsavgift som ska betala bättre kommunikationer för oss?

Köttskatten

Ett annat förslag som gav eko i veckan är Jordbruksverkets förslag om koldioxidskatt på kött. Jag var nästan tvungen att se i almanackan om det var första april, men förslaget verkar vara på allvar.

Hur tänkte man där? Ska vi försvåra ännu mer för det svenska lantbruket? Syftet är säkert gott, men hur ska man lösa de viktiga öppna landskapen där djuren håller dem öppna, miljövänligt och allt? Ska vi låta dem växa igen?

Det skulle nästan inte förvåna om det snart kommer direktiv att vi människor ska andas mindre, det blir för mycket koldioxidutsläpp genom utandningsluften.

Ett annat miljömål som slår snett, men som få har lagt märke till, är miljöbilsreglementet som infördes från årsskiftet. Något som tidskriften Vi Bilägare har uppmärksammat.

Förut bestämdes skattebefrielsen för miljöbilar efter utsläpp, men eftersom större men mer miljövänliga bilar har svårare att komma ner under miljögränsen, infördes nya regler som även lägger vikt vid storleken.

Märkliga konsekvenser

Det fick märkliga konsekvenser, en Hyundai I30 diesel, som förut klassats som miljöbil, blev det inte längre. Den vägde för lite.

Med ett riktigt reservhjul, dubbla lastgolv och lite annat, höjdes vikten drygt 100 kg och plötsligt var det en miljöbil igen. VW Golf och Volvo V40 har lika låg förbrukning, men Volvon väger mer och med den omräkningstabell som finns är Volvon miljöklassad, medan Golfen inte är det.

Någon som hängde med där? Och med anledning av Trafikverkets bokstavliga misshandel av Gotlandstrafiken, vem tror ni ligger bakom miljöbilsreglementet? Rätt gissat, det är Trafikverket.