Miljön avgör öns framtid
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den planerade gasledningen i Östersjön har naturligtvis inverkan på Gotlands miljö. Hur mycket direkt som ledning vet vi inte, men miljöprövningen pågår och sannolikt kommer nedläggandet av den att påverka miljön i Östersjön och därmed på Gotland. Det största problemet med gasledningen är dock att den skjuter upp Europas omställning från fossilfria och därmed koldioxidfria bränslen. Gasledningen kommer att bidra till klimatförsämringen. I 50 år till. Det har jorden inte råd med.
Direkt farligare för Gotlands framtid både vad gäller miljön och näringslivet är de allt fler enorma oljetankfartygen, som passerar Gotland. Om ett stort oljetankfartyg havererar utanför Gotland och läcker ut en massa olja, så blir det ett dråpslag mot Gotlands viktigaste näring, besöksnäringen. Liksom mot jordbruket. Därför måste den gotländska kommunledningen agera mot regeringen, som måste skapa hårdare regler i Östersjön för oljetankfartygens trafik.
Ett annat hot, som vi på Gotland måste fortsätta att jobba med är hotet mot vårt dricksvatten. Ett hot är alla de enskilda avlopp, som är vanliga runt om på ön. Receptet mot det är utbyggnad av det kommunala avloppsnätet. Det är investeringar till stora kostnader, som de gotländska skattebetalarna måste göra för att säkra vårt baslivsmedel, dricksvattnet. Och ser vi på koldioxidutsläppet på Gotland, så är den helt avgörande utsläpparen Cementa i Slite, som står för cirka 80 procent av öns koldioxidutsläpp. Hur klarar vi den konflikten mellan jobben och koldioxidutsläppen?
Miljön ger också Gotland stora möjligheter till utveckling. Både i lite skala och storskaligt. Redan idag är vi bra på fjärrvärme, som till största delen eldas med biobränslen, främst från skogen. Och med tanke på öns enorma tillgångar av skog, så är skogsbruket och skogsindustrin en stor utvecklingsgren, som kan betyda mycket både för jobben och biobränslen. Får vi sedan ett nationellt vindkraftcentrum, som stimulerar vindkraftens utveckling och en allt större användning av solenergin, så kommer Gotland dra nytta av miljötekniken och kravet på återvinningsbara energikällor.
Satsningar på miljön är inte en kostnad, det är en investering. För att lyckas krävs en kombination av starka och målmedvetna politiska beslut på alla nivåer, från Gotlands kommunen till EU och FN. Men det krävs också att öns och världens företagare fattar de många vinsterna att satsa på miljövänlig teknik och energi. Gotland ska självklart ligga i framkant för denna utveckling. Det är en av våra framgångsmöjligheter och ska självklart vara en viktig del i Vision 2025.